ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέμα με εκκλησία

0

Έχουμε να δούμε πολλά σ’ αυτό το έργο, που έχουμε μπροστά μας. Το διαχωρισμό δηλαδή κράτους - εκκλησίας. Κατ’ άλλους και μάλιστα μητροπολίτες, «η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!» Αυτό είναι ένα σύντομο σχόλιο ανθρώπων που είχαν μάθει αλλιώς, όλα αυτά τα χρόνια που η θρησκεία πήγαινε αγκαλιά με το κράτος.

Δείτε το σκεπτικό τους: Η εκκλησιαστική περιουσία, όση έχει απομείνει, χάνεται κι' αυτή! Το αδηφάγο ελληνικό κράτος, με πρόσχημα την από κοινού αξιοποίηση και εκμετάλλευσή της, εντελώς ανέξοδα οικειοποιείται και κατατρώγει το 50% αυτής. Εκτός αυτού υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί - Μνημεία!

Ο εφημεριακός κλήρος «εξωπετάγεται» και ποδοπατείται! Ο Έλληνας παπάς, ο οποίος όχι μόνον εργάζεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αφού οποιαδήποτε ώρα ο χριστιανός μπορεί να τον καλέσει (!).

Καθώς, λοιπόν, ο έλληνας ορθόδοξος παπάς φέρει στους ώμους του μια ανεκτίμητη προσφορά στο Ελληνικό Γένος και Έθνος, ο ιερός ορθόδοξος κλήρος της Ελλάδας πετάγεται στα σκουπίδια! Το ελληνικό κράτος θα ξεγράψει τον ιερέα από τους καταλόγους των μισθοδοτούμενων από τον κρατικό κορβανά!

Έτσι, ενώ ο Πρωθυπουργός προεκλογικά υποσχόταν, ότι θα σχίσει τα Μνημόνια, τελικά όλως αυθαίρετα, σήμερα ξεσχίζει και ποδοπατάει τη συμφωνία με την διοικούσα εκκλησία περί μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου, μια συμφωνία, που υπεγράφη πολλές δεκαετίες πριν, ως αντάλλαγμα της μεγάλης σε έκταση και αξία εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, την οποία έλαβε από τη μητέρα εκκλησία. (!)

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος προέβη και σε μια ακόμη απάτη! Είπε, ότι όσοι εφημέριοι υπηρετούν σήμερα θα παύσουν να θεωρούνται ως Δημόσιοι Υπάλληλοι! Θα μεταφερθούν σε ένα ειδικό ταμείο, που θα συσταθεί από τον εκκλησιαστικό οργανισμό. Αλλά νέες εφημεριακές θέσεις δεν θα προστεθούν. (!)

Οι θέσεις των σήμερα μισθοδοτούμενων εφημερίων έχουν μειωθεί πολύ, επειδή σήμερα ένας μεγάλος αριθμός από τις θεσμοθετημένες οργανικές εφημεριακές θέσεις είναι κενές. (!)

Επομένως ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, παραβιάζει, καταπατεί και καταργεί τις υφιστάμενες συμφωνίες, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, όσον αφορά τη μισθοδοσία του κλήρου και άρα, τις υποσχέσεις της Πολιτείας προς την Εκκλησία για την προστασία και την μισθοδοσία του ιερού εφημεριακού κλήρου. Ποιός μας εγγυάται, ότι αύριο, κάποιο άλλο κυβερνητικό σχήμα, δεν θα αρνηθεί την χρηματοδότηση αυτού του ειδικού ταμείου της εκκλησίας; (!)

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν, όχι από κάποιον πολιτικό, αλλά από τον μητροπολίτη Καλαβρίτων κ. Αμβρόσιο. Και είναι, μόνο ένα μέρος τους. Φροντίσαμε να αφαιρέσουμε εκείνα τα σημεία που θα σκανδάλιζαν, ακόμα και τους πιστούς του.

Ακούγοντας αυτά τα πράγματα και βλέποντας την αντίδραση του κλήρου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδο, διευκρίνισε: «Έχουμε μια ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση να βρούμε λύση με την Πολιτεία σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα. Όλοι τα συναντάμε μπροστά μας κάθε μέρα». Η στροφή, ευδιάκριτη, φαντάζομαι…

Και πρόσθεσε: Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Να πούμε στους ιερείς μας, γιατί αυτοί είναι που κυρίως ανησυχούν ότι ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τους ιερείς, θα βρούμε τρόπο, δεν θα κάνουμε ότι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή της διάθεση.

Επειδή βλέπω την αγωνία των ιερέων, επαναλαμβάνω πως ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς και αν δεν να υπογράψουν και συγκατατεθούν με την έννοια του γενικότερου συμφέροντος, όχι μόνο των ιερέων, αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.

Είμαστε στην αρχή ενός έργου που, αναμφίβολα θα έχει πολλά επεισόδια. Ετοιμαστείτε να τα απολαύσουμε. Κάτι είναι κι αυτό, ανάμεσα στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ