ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O Tim Cook καλεί για τη θέσπιση ενός ρυθμιστικού φορέα που θα επιβλέπει τους «μεσίτες» προσωπικών δεδομένων

0

O CEO της Apple, Tim Cook, έχει κατά καιρούς κάνει γνωστές –μέσω συνεντεύξεων ή επιστολών - τις θέσεις του σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ασκήσει κριτική σε άλλες εταιρείες που δεν φαίνεται να προσπαθούν να βελτιωθούν στον συγκεκριμένο τομέα ή που εκμεταλλεύονται τα δεδομένα των χρηστών τους για στοχευμένη διαφήμιση ή που τα μεταπωλούν.

Πέρυσι, ζήτησε την ψήφιση νόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εφάμιλλων με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και τώρα, καλεί για την δημιουργία ενός ρυθμιστικού φορέα ή κάποιας αρχής να επιβλέπει τις επιχειρήσεις πώλησης δεδομένων σε άρθρο του στο περιοδικό Time.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Apple πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει έναν φορέα ή κάποια αρχή που θα απαιτεί την εγγραφή όλων των μεσιτών ή των μεταπωλητών δεδομένων στη χώρα. Αφότου μια εταιρεία πουλήσει τα δεδομένα και τα στοιχεία σας σε αυτούς τους μεσίτες δεδομένων, δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε τι συμβαίνει σε αυτά και που χρησιμοποιούνται. «Το ίχνος τους εξαφανίζεται προτού καν μάθετε ότι υπήρχε ίχνος» γράφει στο άρθρο του ο Tim Cook.

Σε μία πρόσφατη αναφορά του Motherboard έγινε γνωστό ότι είναι πολύ εύκολο να βρεθεί η θέση σας σε πραγματικό χρόνο από οποιονδήποτε, δεδομένου ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας πωλούν δεδομένα και πληροφορίες παρακολούθησης σε τρίτες εταιρείες και «aggregators». Ζητώντας από τους μεσίτες να εγγραφούν, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε αν τα δεδομένα σας έχουν πωληθεί από μια εταιρεία σε μια άλλη. Ο Tim Cook δήλωσε ότι η υπηρεσία ή ο φορέας θα πρέπει επίσης να δίνει τη δυνατότητα διαγραφής των δεδομένων των χρηστών εύκολα και online αν το επιθυμείτε.

Στο άρθρο του στο Time, o Tim Cook αναφέρει και τις τέσσερις αρχές που πιστεύει ότι πρέπει να αποτελέσουν οδηγούς για μία νομοθεσία στις ΗΠΑ στα πρότυπα του GDPR. Θα πρέπει να έχετε το δικαίωμα ελαχιστοποίησης των προσωπικών δεδομένων σας. Οι εταιρείες θα πρέπει να απαλλάξουν τα δεδομένα από στοιχεία που σας ταυτοποιούν και ότι θα πρέπει να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση τη συλλογή τέτοιων στοιχείων. Θα πρέπει επίσης να έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποια δεδομένα συλλέγονται και για ποιο λόγο. Οι εταιρείες θα πρέπει να σας διευκολύνουν στην πρόσβαση, στην τροποποίηση και στη διαγραφή των προσωπικών σας πληροφοριών. Τέλος, θα πρέπει να έχετε δικαίωμα στην ασφάλεια των δεδομένων σας αφού «χωρίς αυτή, δεν είναι δυνατό να υπάρξει εμπιστοσύνη» έγραψε ο Tim Cook.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ