ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

112: Έχει σώσει ζωές στην Κρήτη - Η αλήθεια για τις λειτουργίες του

0

Στο προσκήνιο έχει έρθει τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα του Ευρωπαϊκή Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης 112, με αφορμή την καταστροφική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, σε ενημέρωση για τη Χαλκιδική ανέφερε πως «Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα».

Μάλιστα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη πιλοτική δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, κατά την οποία, πολίτες που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος - όπου και πραγματοποιήθηκε η δοκιμή - έλαβαν το ακόλουθο SMS στα κινητά τους τηλέφωνα: «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση, βέβαια, πως πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.

Image removed.Τι πραγματικά, όμως, συμβαίνει με τον αριθμό 112;

Αρχικά, οφείλεται να διευκρινιστεί πως η Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης 112 αποτελείται από δύο επιμέρους συστήματα:

Τον τηλεφωνικό αριθμό 112 με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη να επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα να γίνει ο γεωεντοπισμός τους.

Και το «Reverse 112» (εξερχόμενο), δηλαδή το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών (Cell Broadcast Service), μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα (SMS) για έναν επικείμενο κίνδυνο.

Όπως επιβεβαίωσε στο neakriti.gr ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Νίκος Λαγουδάκης, η πρώτη δυνατότητα του αριθμού 112, δηλαδή, η δυνατότητα των πολιτών να καλέσουν τον αριθμό, λειτουργεί κανονικά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης «Ο αριθμός 112 λειτουργεί κανονικά, όμως δεν είναι ενεργοποιημένες όλες οι επιμέρους δυνατότητες του συστήματος».

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο ίδιος «Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές διασώσεις πολιτών από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κρήτης, μέσω του αριθμού 112».

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει, είτε με την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS, ή την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Σημειώνεται πως η κλήση προς το 112 είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Ενώ, με την κλήση, γίνεται ταυτόχρονα και ο γεωεντοπισμός του καλούντος.

Το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών 112

Το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών 112 αφορά τους πολίτες βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μια δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να προφυλαχθούν από κάποιο κίνδυνο.

Ανάλογα με τη νομοθεσία κάθε κράτους - μέλους της Ε.Ε., υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες μηνυμάτων προειδοποίησης που μπορούν να αποσταλούν στα κινητά τηλέφωνα. Αυτές συνήθων είναι: οι άμεσοι κίνδυνοι, οι σοβαροί κίνδυνοι, ακόμη και συμβουλές από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Πάντως, με βάση νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η λειτουργία του εν λόγω συστήματος είναι υποχρεωτική από την κοινοτική νομοθεσία με βάση την τελευταία οδηγία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (Δεκέμβριος 2018). Όλα τα κράτη - μέλη έχουν προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022 ώστε να θέσουν σε λειτουργία την υπηρεσία.

Οργή Όλγας Γεροβασίλη για το σύστημα 112

«Μια απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης του κόσμου σε εξέλιξη στην οποία μετέχει σύσσωμη η κυβέρνηση, μαζί και ο φερόμενος ως νέος γγ Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση ορισμού του.

Οι δοκιμές για το σύστημα 112, που πραγματοποιούνται σήμερα, έχουν προγραμματιστεί από τις 5 Ιουλίου με το έγγραφο που επισυνάπτουμε, έχουν προηγηθεί αντίστοιχες δοκιμές στις 30 Ιανουαρίου 2019 και εντάσσονται στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος, που αποφασίστηκε με πρακτικό της επιτροπής παρακολούθησης.

Το τραγικότερο που επιχειρείται, το οποίο δηλώνει και παντελή άγνοια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα συστήματα, είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για καιρικά φαινόμενα για τα οποία, με τα συστήματα που διαθέτει η χώρα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε η έκταση, ούτε ο χρόνος, ούτε η περιοχή που θα εκδηλωθούν αλλά ούτε και οι πιθανές επιπτώσεις.».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ