ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δασικοί Χάρτες: Ελάχιστες οι εξετάσεις των ενστάσεων και στο Ρέθυμνο

0

Σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών αποτελούν οι περίπου 460.000 αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες και στην πλειονότητά τους δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Μεταξύ αυτών των περιοχών που παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις είναι και η Κρήτη και φυσικά και το Ρέθυμνο, όπου η μία και μόνη επιτροπή προφανώς δεν είναι δυνατόν να εξετάσει τις χιλιάδες ενστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχει εξεταστεί μόνο το 35%, με αποτέλεσμα περίπου 300.000 αντιρρήσεις για ακίνητα που αποτυπώνονται στους χάρτες ως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα, πολλοί πολίτες ενημερώθηκαν από το Κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο ως δασική, όπως συνέβη με αγρούς που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης, οι οποίοι είχαν προέλθει από χρησικτησία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τίτλους.

Το επιτελείο του ΥΠΕΝ εστιάζει πλέον στις πολύ προβληματικές περιοχές, δηλαδή εκεί όπου το ποσοστό εξέτασης των αντιρρήσεων είναι κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Στο «κόκκινο» με πολύ μεγάλο όγκο ενστάσεων, βρίσκονται η Κρήτη, η Ανατολική και Δυτική Αττική και ένα τμήμα της Θεσσαλίας.

Στην Κρήτη οι επιτροπές που έχουν συσταθεί είναι ακόμη ελάχιστες. Στους Νομούς Χανίων και Λασιθίου η εξέταση αντιρρήσεων είναι σχεδόν μηδενική, ενώ και στο υπόλοιπο νησί – πλην του Νομού Ηρακλείου – τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Οι λύσεις που αυτή τη στιγμή εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι δύο. Η μία αφορά την αύξηση του αριθμού των επιτροπών, ακόμη και με μέλη από άλλες περιοχές, και η δεύτερη προκρίνει την αντιμετάθεση, δηλαδή να ζητηθεί από επιτροπές της υπόλοιπης Ελλάδας που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο τους σε ποσοστό 80% ή και 100% – όπως της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης κ.ά. – να εξετάσουν φακέλους κυρίως στις περιοχές της Κρήτης, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και εντός τμήματος της Θεσσαλίας κ.α.

Στόχος είναι τον Ιανουάριο να ψηφιστούν οι σχετικές ρυθμίσεις προκρίνοντας μία από τίς δύο λύσεις ή συνδυασμό τους, ώστε στα τέλη του 2025 να έχουν βγει αποφάσεις για το 80% των συνολικών αντιρρήσεων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ