ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για το έργο τους στην ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου

0

Το φετινό Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε στους τρεις επιστήμονες που εφηύραν και ανέπτυξαν την τεχνολογία των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.

Σε ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας αναφέρεται ότι ο John B Goodenough του Πανεπιστημίου του Texas στο Austin στις ΗΠΑ, ο M Stanley Whittingham του Πανεπιστημίου Binghamton στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και ο Akira Yoshino του Πανεπιστημίου Meijo στην Nagoya, στην Ιαπωνία, τιμήθηκαν για το έργο τους στην ανάπτυξη των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου και ότι επιπλέον θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 9 εκατομμυρίων Σουηδικών κορωνών (περίπου €824 χιλιάδες).

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βρίσκονται σήμερα παντού, σε κινητά τηλέφωνα και φορετές συσκευές αλλά και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μπορούν να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας από την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δεσπόζουσα θέση τους στην καθημερινότητα μας και δεδομένου ότι αναπτύχθηκαν την δεκαετία του ’70, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το βραβείο καθυστέρησε να απονεμηθεί πολλά χρόνια.

Ο M Stanley Whittingham ήταν ο πρώτος που έβαλε τα θεμέλια για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου κατά την διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης στην δεκαετία του ’70 όταν και δημιούργησε μία καινοτομική κάθοδο που μπορούσε να συγκρατεί ιόντα λιθίου. Την δεκαετία του ’80 το έργο του M Stanley Whittingham συνέχισε ο John Goodenough που απέδειξε ότι μία μπαταρία του είδους μπορούσε να κρατήσει τέσσερα volts φορτίου.

Στη συνέχεια, ο Akira Yoshino δημιούργησε την πρώτη εμπορικά βιώσιμη λύση μπαταρίας ιόντων λιθίου το 1985.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ