ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

20 χρόνια, μετά…

0

Ήταν πολύ όμορφη η πρωτοβουλία της εφημερίδας να θυμηθεί στο προηγούμενο φύλλο το ξεκίνημα αυτής της έκδοσης και να τα τιμήσει με ένα μικρό αφιέρωμα όπου έδινε βήμα με 100 λέξεις, όλους εκείνους που έβαλαν ένα χέρι για να στηθεί αυτή η όμορφη προσπάθεια στα πόδια της και να απολαμβάνει την αποδοχή των αναγνωστών της.

Μας ζητήθηκε και το κάναμε, γράψαμε κι εμείς τη γνώμη μας. Σεμνά και ταπεινά, όπως αρμόζει σε κείνους που έχουν μάθει να δουλεύουν σαν μυρμήγκια και να προσπαθούν με την πένα τους να δημιουργούν, αντί να κατεδαφίζουν. Εύκολο; Δύσκολο; Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πράγματα ξέρουν πως, δεν ήταν ο δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Είπαμε λοιπόν αλήθειες, μέσα από την καρδιά μας… Και είμαστε εδώ για να προσθέσουμε μερικές λεπτομέρειες ακόμα, επειδή σε τόσες λίγες λέξεις είναι αδύνατον να βάλεις όσα έχεις στην καρδιά σου, όσα αγάπησες, όσα έζησες όλα αυτά τα χρόνια.

Το είπαμε λοιπόν και το υποστηρίξαμε… Για κάποιους από μας που είμαστε εδώ από το πρώτο φύλλο αυτής της εφημερίδας, το να βλέπουμε ότι έφτασε κιόλας στα 20 της χρόνια, είναι μια μεγάλη χαρά... Χαρά γιατί βλέπεις ένα μωρό, να ωριμάζει και να αποκτά δύναμη, να παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία και να δημιουργεί τομές.

Χαρά, γιατί στάθηκε όρθια και διαχειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις χωρίς να… νερώσει το κρασί της λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό ακριβώς ήταν που την έκανε να ξεχωρίζει στο περίπτερο… Διότι ξέρετε μπορεί οι γραφίστες να κάνουν ωραία σχέδια, αλλά η ψυχή μιας εφημερίδας, είναι η έρευνα και το ρεπορτάζ.

Κι εμείς την είδαμε και τη ζήσαμε σε όλα τα στάδια της. Και παλέψαμε για αυτήν και για την αξιοπιστία της με έρευνες, ρεπορτάζ και αρθρογραφία ώστε και με τη σοβαρότητα του γραφτού μας, να εδραιωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών της. Ακούγεται ίσως απλό, αλλά στην πράξη θέλει περισσότεροι δουλειά απ’ ότι φαντάζεστε.

Η πόλη του Ρεθύμνου χρειαζόταν μια ελεύθερη, δυναμική εφημερίδα μακριά από κόμματα, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αναγνωστών της. Και το ΡΕΘΕΜΝΟΣ με την εβδομαδιαία παρουσία της, έπαιξε και συνεχίζει να παίζει αυτόν το ρόλο. Πάντα είναι αναγκαίο να υπάρχει εκείνο το εργαλείο που λειτουργεί ως αφύπνιση του αναγνώστη και ενεργοποιεί δυνάμεις ικανές να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Θυμάμαι κάποιες συσκέψεις που κρατούσαν ώρες προκειμένου να αποφασίσουμε τη θεματολογία του φύλλου. Θα μου πεις, αυτά συμβαίνουν σε όλα τα έντυπα. Ναι, τεχνικά είναι απαραίτητα. Αλλά εγώ δεν μιλώ γι’ αυτό. Αναφέρομαι σε ανθρώπους που σήμερα δεν είναι ανάμεσα μας, αλλά με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους πρόσθεταν σ’ αυτές τις συσκέψεις και το αποτέλεσμα της δουλειάς φαινόταν, όχι μόνο στα πρωτοσέλιδα, αλλά στο συνολικό αποτέλσμα.

Ότι κρατάτε στα χέρια σας είναι προϊόν υπεύθυνης δουλειάς. Το ξέρετε, είμαι βέβαιος. Το διαπιστώνετε κάθε Σάββατο που την αναζητάτε, το κάνετε καθημερινά όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο της εφημερίδας που ήρθε φυσιολογικά να καλύψει την ανάγκη για άμεση επικαιρότητα, που δεν είναι σε θέση να καλύψει μια εβδομαδιαία εφημερίδα

Εύχομαι να είναι καλά οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της έκδοσης της και να συνεχίσουν να δίδουν τον καλύτερο εαυτό τους σε κάθε φύλλο. Και θα γίνει έτσι επειδή οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της έκδοσης τους, ο Νίκος και η Γεωργία, έχουν το μεράκι, τη δύναμη, την όρεξη και τη διάθεση να βάζουν ένα κομμάτι του εαυτού τους σε κάθε φύλλο.

Κι εγώ προσωπικά που έχω δουλέψει σε πάρα πολλές αθηναϊκές εφημερίδες θεωρώ πολύ τιμητικό ότι έχω το ελεύθερο, απ’ αυτό το μετερίζι της στήλης, να εκφράζομαι. Δεν είναι και το ποιο εύκολο πράγματα στη δημοσιογραφία σήμερα. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου και τους εύχομαι μακροημέρευση. Την αξίζουν!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ