ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπόθεση των Συνεταιρισμών πρέπει να γίνει η εφαρμογή του πρασινίσματος στη νέα ΚΑΠ 2023-2027

0

Μιλώντας για τα κρίσιμα σημεία του νέου πλασίου των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια του πάνελ με θέμα «Κοινή Αγροτική πολιτική, Αγροτικά προγράμματα και Χρηματοδοτικά Εργαλεία», ο κ. Κλωνάρης στάθηκε σε δύο ζητήματα:

Πρώτον στην αναδιανεμητική ενίσχυση η οποία όπως είπε θα βοηθήσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες αυτά που θα χάσουν από τη σύγκλιση των δικαιωμάτων να τα πάρουν από αυτό το ειδικό πριμ. «Η βασική και η αναδιανεμητική θα είναι το ίδιο με την βασική της τρέχουσας περίοδου», εκτίμησε.

Ο καθηγητής Στάθης Κλωνάρης και ο Γιάννης Στεφάνου, μελετητής της Alpha Plan Consulting.

Και, δεύτερον, στο νέο πρασίνισμα. Συγκεκριμένα έκανε ειδική αναφορά στην επιδότηση σποράς καλλιεργειών μικρού βιολογικού κύκλου και ανθεκτικών ποικιλιών. «Είναι πρακτικές τις οποίες έκαναν οι αγρότες παλαιότερα και τις κάνουν και τώρα. Απλά τώρα θα επιδοτούνται. Το ίδιο ισχύει και με ορισμένες πρακτικές στις δενδρώδεις όπως τα κλαδέματα». ανέφερε. Παράλληλα, είπε για τη Βιολογική Γεωργία πως όποιος παραγωγός έχει ενταχθεί, θα πληρώνεται πλέον από τον 1ο Πυλώνα. «Με λιγότερη χαρτούρα, τώρα κάθε χρόνο θα παίρνει αυτά τα ποσά», υποστήριξε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μία «προβοκατόρικη άποψη» όπως τη χαρακτήρισε να οριστεί ως ενεργός αγρότης ο συνεταιρισμένος αγρότης.  «Θα άλλαζα τον ορισμό του ενεργού αγρότη, δικαιούχοι ενισχύσεων να είναι μέλη συνεταιρισμών. Με αυτό τι θέλω να πω. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι ο συνεταιρισμός, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι αν δεν συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, πρέπει η πολιτική να εφαρμόζεται κεντρικά. Για παράδειγμα  ελπίζουμε να μας βοηθήσουν πολύ οι συνεταιρισμοί για το νέο πρασίνισμα, ώστε να εφαρμοστεί χωρίς να χαθούν χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το λόγο μετά πήρε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ και πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος αν και είπε πως η σύγκλιση των δικαιωμάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρεί τις επιφυλάξεις του καθώς δεν υιοθετούνται μία σειρά μέτρων να αντιμετωπίσουν τις σχετικές συνέπειες.

«Πιστεύω ότι οι μικροί γεωργοί θα υποστούν αρνητικές συνέπειες. Γιατί πρώτον μένουν εκτός από την αναδιανεμητική ενίσχυση. Δεύτερον, και από το νέο πρασίνισμα θα μείνουν απ ‘εξω γιατί στηρίζεται στο κριτήριο της έκτασης. Ο μικρός που είχε δικαιώματα θα πληγεί», εκτίμησε. Ο ίδιος υποστήριξε πως χρειάζονται και άλλα μέτρα που θα καλύψουν αυτές τις απώλειες, ενώ στάθηκε επίσης και στο έλλειμμα ενημέρωσης του αγροτικού  κόσμου για το τι είναι και πώς είναι η νέα ΚΑΠ. «Φοβάμαι ότι η νέα ΚΑΠ θα προκαλέσει προβλήματα για τους ασθενέστερους», υποστήριξε, αναφέροντας παράλληλα πως το στρατηγικό σχέδιο ανταποκρίνεται μεν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά δεν έχει σαφή στόχευση που θα κινητοποιήσει πόρους για την ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».

Αναφορικά με το θέμα των επενδύσεων και στο ερώτημα ποια προγράμματα πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις, κλήθηκε να απαντήσει, ο Γιάννης Στεφάνου, μελετητής της Alpha Plan Consulting. Όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί και δεν έχουν βασιστεί σε πόρους του ΕΣΠΑ, έτσι και οι αγρότες πρέπει να βασίζονται στα διαρθρωτικά μέτρα. Αρχικά, ο κ. Στεφάνου έκανε ειδική αναφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο που κλείνει στις 30 Δεκεμβρίου. «Το πρόγραμμα λέει ότι ο ελκυστήρας και τα παρελκόμενα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% του αρχικού σχεδίου. Πόσες αποθήκες πια να κάνει κάποιο»; αναρωτήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τόσο απλά «εκδιώχθηκαν από τον Αναπτυξιακό οι αγρότες». Προφανώς, υποστήριξε ο ίδιος, εκείνοι που το σχεδιάζαν το ήξεραν, και δεν υπάρχει πρόθεση να εισρεύσει κρατικό χρήμα μέσω του Αναπτυξιακού στον αγροτικό κόσμο, παρά μόνο ενωσιακοί πόροι.

Έπειτα, έκανε αναφορά στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης τα οποία όπως είπε θα μοιάζουν κατά 90% με τα περασμένα Σχέδια με την προσθήκη ορισμένων επιλέξιμων επενδύσεων, αλλά προφανώς, οι χρόνοι θα πρέπει να βελτιωθούν. Και επίσης τη διετία 2023-2025 θα ανοίξουν άλλα δύο προγράμματα Νέων Αγροτών. «Όποιος θέλει να γίνει νέος, είναι ένα άριστο πρόγραμμα να ξεκινήσει. Να χρησιμοποιήσει το ποσό και να αποκτήσει σχεδόν δωρεάν μία μικρή εκμετάλλευση, έχοντας 50%-60% επιδότηση από το Σχέδιο και το 30% του από το πριμ πρώτης εγκατάστασης», είπε ο έμπειρος μελετητής.

Για τις χρηματοδοτικές λύσεις στον τομέα της αγροδιατροφής μίλησε ο Παναγιώτης Πλας της Eurobank,  ο οποίος έκανε αναφορά πρώτον στο EIF Agri της Μεταποίησης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου και συνεργατικά σχήματα, το οποίο καλύπτεται με 80% εγγύηση ενώ, μέσω του εργαλείου αυτού, διατίθεται και κεφάλαιο κίνησης. Και δεύτερον στα δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αφορά επιλέξιμους ΚΑΔ της αγροδιατροφής και το 40% αυτού χρηματοδοτείται, οπότε προσφέρεται με χαμηλό επιτόκιο. Ειδική αναφορά έκανε επίσης στο νέο συγχρηματοδοτούμενο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, στο οποίο τα 2 πρώτα χρόνια είναι άτοκα.

«Στρατηγική μας είναι να δούμε την υποστήριξη της παραγωγής συνολικά», ανέφερε ο κ. Πλας, αναφερόμενος στην ολιστική προσέγγιση της τράπεζας Eurobank  όπως είναι για παράδειγμα η υπηρεσία Business Check στην οποία ο χρήστης μπορεί να βάλει κάποια δεδομένα και να δει σε ποιο πρόγραμμα μπορεί να υπαχθεί. «Δεν υπάρχει βιώσιμο πλάνο το οποίο θα έρθει και δεν θα βρούμε τρόπο να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε τέλος ο κ. Πλας.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ