«Δυστυχώς, είμαστε μονοθεματικά προσανατολισμένοι και αυτό το πληρώνουμε»
“Χάνεται” το λάδι, “βουλιάζουν” οι εξαγωγές. Αυτό είναι το συμπέρασμα των στοιχείων των εξαγωγών της Κρήτης για το ενιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο πρώτο ενιάμηνο του 2024 έφτασαν τα 538,6 εκατ. ευρώ και τους 317.673 τόνους, έναντι των 744,6 εκατ. ευρώ και 370.799 τόνων το 2023, καταγράφοντας μείωση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα.
Από το σύνολο της μείωσης που καταγράφηκε σε αξία, που αγγίζει τα 206 εκατ. ευρώ, τα 203 εκατ., δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 98,5%, αφορούν στη μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου! Μάλιστα, παρατηρώντας τους σχετικούς πίνακες, φαίνεται πως όλη η μείωση προέρχεται από τις εξαγωγές σε Ιταλία (-68,2%) και Ισπανία (-69,2%).
«Δυστυχώς, είμαστε μονοθεματικά προσανατολισμένοι και αυτό το πληρώνουμε», είπε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, που σημείωσε πως δυστυχώς στο νησί δεν υπάρχει «διασπορά κινδύνου», σημειώνοντας πως το ελαιόλαδο συμπαρασύρει τα πάντα.
«Όταν το ελαιόλαδο πηγαίνει καλά, οι εξαγωγές μας και γενικά η οικονομία του νησιού κινούνται ανοδικά. Στην αντίθετη περίπτωση, όλοι οι δείκτες κινούνται καθοδικά. Δυστυχώς, το 2024 ήταν κακή χρονιά, με μικρή παραγωγή και υψηλότατη τιμή», σημείωσε ο ίδιος.
Από τα στοιχεία φαίνεται πως ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 56,4% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 303,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει μείωση ίση με 42,4%. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο 24,9% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 1,3%. Ακολουθούν οι κλάδοι της Κλωστοϋφαντουργίας (μερίδιο 7,7% και μείωση 9,2%), των Μηχανών & Συσκευών (μερίδιο 3% και αύξηση 45,1%) και με μικρότερα μερίδια τα Μέταλλα & Κατασκευές, τα Δομικά Υλικά και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.
«Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι εξαγωγές μας μένουν ανεπηρέαστες από τις γεωπολιτικές συνθήκες, το κόστος της ενέργειας ή το κόστος μεταφοράς. Επηρεάζονται μόνο από το ένα και μοναδικό προϊόν στο οποίο είμαστε προσανατολισμένοι», σημειώνει ο κ. Καλαμπόκης.
Στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο έφτασε τα 208 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 68,5% των εξαγόμενων Τροφίμων & Ποτών, καταγράφοντας μείωση 49,4% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, ενώ και στην κατηγορία των Κηπευτικών- Ριζών- Κονδύλων παρατηρήθηκε μείωση 21,5%, όπως και στην κατηγορία Φρούτα & Καρποί, με τη μείωση να φτάνει το 20,7%.
Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών (μερίδιο 24,9% στο σύνολο των κρητικών εξαγωγών), με κυριότερα προϊόντα τις πλαστικές μεμβράνες και τα πλαστικά φύλλα, τα είδη συσκευασίας από πλαστικές ύλες, τις χρωστικές ύλες κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η εξαγωγή διχτυών αγροτικής χρήσης και σάκων συσκευασίας.
Σχετικά με τις αγορές, δεν υπάρχουν εκπλήξεις, αφού οι κυριότεροι αγοραστές των κρητικών προϊόντων παραμένουν η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, ενώ τη δεκάδα κλείνουν η Πολωνία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
neakriti.gr