ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Για δύο στους τρεις κτηνοτρόφους βρίσκει χώρο η αναδιανεμητική ενίσχυση με ένα ποσό 17 ευρώ το στρέμμα

0

∆εν είναι τυχαίο, πως το ποσό αυτό είναι και το µεγαλύτερο σε σχέση µε αυτό που θα λάβουν αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες από το καθεστώς της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, σε αντίθεση µε τη βασική ενίσχυση. Από την άλλη σοβαρά παράπονα θα πρέπει να έχει η µερίδα των κτηνοτρόφων (το υπόλοιπο 34%) που δεν θα λάβουν το σχετικό πριµ και δεν θα έχουν καµία άλλη πηγή αναπλήρωσης ενισχύσεων από τις απώλειες του πρασινίσµατος. Στην εξίσωση πλέον µπαίνει βέβαια και η Βιολογική Κτηνοτροφία πλέον (βλ. σελ. 4) για όποιον λάβει πιστοποίηση. Υπενθυµίζεται πως η αναδιανεµητική ενίσχυση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

1η Κατηγορία: Παραγωγοί µε εκτάσεις µόνο σε µία αγρονοµική περιφέρεια. Το 64,4% του συνόλου των εκµεταλλεύσεων της χώρας έχουν επιλέξιµες εκτάσεις µόνο σε µία από τις τρεις αγρονοµικές περιφέρειες, για τις οποίες ισχύουν τα ελάχιστα και µέγιστα όρια που αναφέρονται παρακάτω:

      Αροτραίων καλλιεργειών: Ελάχιστη έκταση 20 στρµ., µέγιστη 110.
      Μονίµων καλλιεργειών: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 40.
      Βοσκοτόπων: Ελάχιστη έκταση 10 στρµ., µέγιστη 170.

∆εν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις, µικρότερες από τις προαναφερθείσες ελάχιστες εκτάσεις. Παροµοίως, δεν δικαιούνται αναδιανεµητική στήριξη όσοι έχουν επιλέξιµες εκτάσεις σε µια (εκ των τριών) αγρονοµική περιφέρεια, µεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες µέγιστες εκτάσεις.

2η Κατηγορία: Παραγωγοί µε εκτάσεις σε πάνω από µία αγρονοµική περιφέρεια.

Εδώ τα πράγµατα είναι πιο σύνθετα µε τις αρχές να προσδιορίζουν  τα όρια µε βάση τα «ισοδύναµά στρέµµατα». Για τον προσδιορισµό του ανώτατου ορίου: Οι παραγωγοί θα πρέπει να πολλαπλασιάζουν τα στρέµµατά τους µε έναν συντελεστή που ισούται µε:

     Αροτραίες καλλιέργειες: 1,55
     Μόνιµες καλλιέργειες: 4,25
     Βοσκοτόπια: 1,00

Αν το τελικό άθροισµα είναι άνω των 171 ισοδύναµων στρεµµάτων τότε ο παραγωγός δεν θα δικαιούται αναδιανεµητική. Για παράδειγµα:

Παραγωγός διαθέτει 30 στρέµµατα αροτραία, 10 στρέµµατα µόνιµη καλλιέργεια και 40 στρέµµατα βοσκότοπου. Πολλαπλασιάζοντας τα αντίστοιχα στρέµµατα µε τους παραπάνω συντελεστές προκύπτουν: 46,5 ισοδύναµα στρέµµατα στα αροτραία (30 επί 1,55), 42,5 ισοδύναµα στρέµµατα στις µόνιµες (10 επί 4,25) και 40 ισοδύναµα στρέµµατα στα βοσκοτόπια (40 επί 1). Σύνολο 129 ισοδύναµα στρέµµατα. Άρα η εκµετάλλευση αυτή δικαιούται να πάρει αναδιανεµητική ενίσχυση διότι τα ισοδύναµα στρέµµατά της είναι λιγότερα από 170.

Υπενθυµίζεται πως για τις αροτραίες εκτάσεις η αναδιανεµητική ενίσχυση ορίζεται στα 13,8 ευρώ και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στα 11,6 ευρώ το στρέµµα.

Αναδιανεµητική ανά εκµετάλλευση

Έως τρία ποσά διαφορετικά

Η πληρωµή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης για τις εκµεταλλεύσεις που δηλώνουν εκτάσεις σε περισσότερες από µία αγρονοµικές περιφέρειες θα γίνεται µε τα ποσά που αντιστοιχούν σε εκάστη. ∆ηλαδή ένας παραγωγός που δηλώνει 30 στρέµµατα αροτραία, 10 στρέµµατα µόνιµη καλλιέργεια και 40 στρέµµατα βοσκότοπου θα λάβει: 414 ευρώ από τα αροτραία, 116 ευρώ από τα δέντρα και 708 ευρώ από τα βοσκοτόπια, σύνολο 1.238 ευρώ. ∆εν παίζει ρόλο αν έχει δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης σε αυτές τις εκτάσεις. Οι περιπτώσεις παραγωγών µε εκτάσεις σε πολλές αγρονοµικές περιφέρειες χρειάζεται προσοχή, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγµατα:

 Παράδειγµα 1: Αγρότης µε 90 στρέµµατα αροτραίες και 8 στρέµµατα δέντρα. ∆εν θα λάβει αναδιανεµητική, καθώς τα ισοδύναµα στρέµµατα είναι ίσα µε 173,5 (βλ. παράδειγµα 1 για υπολογισµό).

 Παράδειγµα 2: Κτηνοτρόφος µε 160 στρέµµατα βοσκότοπο και έναν µικρό ελαιώνα 3 στρεµµάτων χάνει τα 2.720 ευρώ της αναδιανεµητικής που θα λάµβανε λόγω αυτών των 3 στρεµµάτων ελαιώνα καθώς έχει 172,75 ισοδύναµα στρέµµατα.

agronews.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ