ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ και μείωση 20% του φόρου επιτηδεύματος

0

Στην πλατεία Βάθη οι αγωνίες της παλιάς φρουράς στις θέσεις γενικών γραµµατέων ξεκινούν από την αναγκαιότητα οι τρεις θέσεις γενικών γραµµατέων να γίνουν δύο. Έτσι, Κώστας Μπαγινέτας, Χριστιάνα Καλογήρου και ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης, θα πρωταγωνιστήσουν στις… µουσικές καρέκλες, µέχρι ο «µαέστρος» να διακόψει τη µουσική.

Προς το παρόν ο καθένας εκ των ενδιαφεροµένων παίζει µε το δικό του σενάριο. Ο Κώστας Μπαγινέτας θέλει να ξαναπάρει πίσω τις αρµοδιότητες που του στέρησε η έλευση Παπαγιαννίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επί Σπ. Λιβανού.

Ο Παπαγιαννίδης δεν θα είχε αντίρρηση να πάρει και τις υπόλοιπες αρµοδιότητες Μπαγινέτα, δηλαδή Αγροτική Πολιτική – Ευρωπαϊκά Θέµατα. Ενδεχοµένως έτσι, ο τελευταίος να αναλάβει τις αρµοδιότητες που διατηρεί σήµερα η κ. Καλογήρου, η οποία ενδεχοµένως να µετατεθεί σε άλλο πόστο, εκτός υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν δεν γίνει πάντως αυτό, η αποχώρηση του κ. Παπαγιαννίδη φαντάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο.

Θέµα έχει προκύψει βέβαια και µε τη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία µε βάση το Υπουργικό ∆ιάταγµα µεταφέρεται στο υπουργείο Υποδοµών (Σταϊκούρας). Πρόκειται για σηµαντικότατη εξέλιξη η οποία έχει και δυσκολίες καθώς τα περισσότερα απ’ αυτά τα έργα χρηµατοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους του λεγόµενου ΠΑΑ. Η διαχείριση αυτών των πόρων από άλλο υπουργείο ίσως εγείρει αµφιβολίες από τις διαχειριστικές αρχές. Τα πράγµατα θα µπορούσαν να γίνουν κάπως πιο εύκολα αν µαζί µε τη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Έργων µετατεθεί στο υπουργείο Υποδοµών και ο κ. Παπαγιαννίδης ο οποίος µέχρι σήµερα είχε την τυπική και ουσιαστική ευθύνη εποπτείας αυτού του χώρου. Κι αυτό βέβαια µοιάζει δύσκολο καθώς η πολιτικός µηχανικός Μαρία – Έλλη Γεραρδή που κατέχει τα τελευταία χρόνια τη συγκεκριµένη θέση, θεωρείται επιτυχηµένη και αξιόπιστη.

Θέµατα ανακύπτουν και µε θέσεις σε κάποιες διοικήσεις Οργανισµών

Τη ριζική αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την κινητικότητα στις θέσεις γενικών γραµµατέων, θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν επιλεκτική αντικατάσταση και σε κορυφαίες θέσεις διοικήσεων οργανισµών. Οι πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίµου να έχει καθαρή εικόνα των αναγκών και να έχει έτοιµες τις προτάσεις αντικατάστασης που θα ανακοινωθούν σύντοµα.

Μπαγινέτας, Παπαγιαννίδης ή κάποιος τρίτος

Η Γενική Γραµµατεία Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων του άρθρου 2 του π.δ. 40/2021 (Α’ 100) και η Γενική Γραµµατεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών του ιδίου Υπουργείου του άρθρου 3 του π.δ. 40/2021 συγχωνεύονται σε µία Γενική Γραµµατεία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην οποία µεταφέρονται, µε την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παρούσας, ως σύνολο αρµοδιοτήτων, οργανικών µονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόµενων φορέων οι συγχωνευόµενες Γενικές Γραµµατείες. Ειδικά η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Προγράµµατος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» µεταφέρεται, ως σύνολο αρµοδιοτήτων, οργανικών µονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόµενων φορέων, στη Γενική Γραµµατεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων της παρ. 1 του άρθρου 16 του π.δ. 84/2019.

Ελαφρύνσεις και για αγρότες στο τρέχον πολυνομοσχέδιο

Φορολογικό πολυνοµοσχέδιο θα είναι το πρώτο δείγµα γραφής της νέας Κυβέρνησης, µε το πλαίσιο να κατατίθεται για επεξεργασία στη Βουλή τον Ιούλιο, ενώ η ψήφισή του, αν δεν προλάβει τον µήνα, δροµολογείται να έχει ολοκληρωθεί πριν τη ∆ΕΘ, µε τις ρυθµίσεις του να αφορούν αρκετούς αγρότες.

Το νοµοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονοµικών θα περιλαµβάνει σύµφωνα µε τις διαρροές που ακολούθησαν την ορκωµοσία της κυβέρνησης, φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες, ελεύθερους επαγγελµατίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις, καθώς και κάποιες παροχές για νέους και οικογένειες.

Αγροτικό ενδιαφέρον έχει η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες µε παιδιά, από 1η Ιανουαρίου 2024. Το µέτρο αφορά τα εισοδήµατα που θα αποκτήσουν οι µισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελµα αγρότες το 2024 και θα οδηγήσει σε πρόσθετη µείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από 90 έως 220 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι µε προστατευόµενα τέκνα θα δουν αύξηση στις µηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 µέσω της µείωσης της παρακράτησης φόρου στους µισθούς και στις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος µε την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύµατος

Το τέλος επιτηδεύµατος θα καταργηθεί σταδιακά. Το 2025 θα µειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Το µέτρο, αν και υφίσταται για τους αγρότες, «ετήσιες» υπουργικές αποφάσεις ανέβαλαν την καταβολή του τα τελευταία χρόνια.

Μείωση τεκµηρίων

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκµήρια διαβίωσης θα «κουρευτούν» κατά 30% µεσοσταθµικά µε την υποχρεωτική εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων MYDATA και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ θα δουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πληµµύρες, σεισµοί κτλ.). Ευνοηµένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων µε στεγαστικά δάνεια.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ