ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πριμ πρώτης εγκατάστασης πριν βγει το καλοκαίρι για τους επιλαχόντες του 2021

0

ι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την αρμόδια διαχειριστική να έχει έτοιμη την απόφαση οριστικής ένταξης των παραπάνω υποψηφίων στο καθεστώς Νέων Αγροτών και με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που θα πάρει υπογραφή, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στην πίστωση της αντίστοιχης προκαταβολής του πριμ πρώτης εγκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, για το 2024 δρομολογείται η νέα πρόσκληση στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, βάσει της ισχύουσας ΚΑΠ 2023-2027 και όπως όλα δείχνουν, εν δυνάμει δικαιούχοι για συμμετοχή στη συγκεκριμένη προκήρυξη θα είναι και όσοι υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ από τη φετινή χρονιά (2023).

Όπως είναι ήδη γνωστό, την ένταξη όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών του 2021 µε ποσό ύψους 77 εκατ. ευρώ προανήγγειλε στις προγραµµατικές του δηλώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε εν µέρη (54 εκατ. ευρώ) από το µεταβατικό ΠΑΑ και τα υπόλοιπα 23 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν από τη νέα ΚΑΠ. Αναφορικά µε τη νέα πρόσκληση, αυτή δροµολογείται τελικά από το 2024 αλλά θα είναι επιλέξιµοι και όσοι έκαναν αίτηση ΟΣ∆Ε φέτος.

Τώρα, οι επιλαχόντες θα πρέπει να περιµένουν τις αποφάσεις ένταξης από τις περιφέρειες στις οποίες βρίσκεται η εκµετάλλευσή τους, µε τις συµβατικές τους υποχρεώσεις να ξεκινάνε µετά από τη σχετική ηµεροµηνία. Οι δεσµεύσεις αυτές περιλαµβάνουν την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (βιβλία) εντός 12 µηνών και εντός δύο ετών η απόκτηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελµα αγρότη. Από το επόµενο ηµερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους (δηλαδή το 2024), όλοι οι δικαιούχοι θα ελέγχονται αν πραγµατοποιούν ετησίως κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες.

Το ποσό που θα δηλώνεται θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% της Τυπικής Απόδοσης που δήλωσαν στην ένταξη. Βέβαια αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραµµα έγιναν στα τέλη του 2021, κάτι που σηµαίνει ότι ορισµένοι που κρίθηκαν ως επιλαχόντες µπορεί να έχουν αλλάξει τον επαγγελµατικό τους προσανατολισµό.

Παράλληλα, αλλαγές που µπορεί να έκαναν στην εκµετάλλευσή τους (είναι γεγονός πως κάποιοι ίσως µεταβίβασαν µέρος της εκµετάλλευσής τους το 2022 µετά τα αποτελέσµατα ξανά στον πατέρα τους κ.λπ), θεωρητικά µπορεί να τους έχει ρίξει κάτω από την Τυπική Απόδοση ένταξης στο πρόγραµµα. Μένει να φανεί πώς θα αντιµετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή η υποβολή αιτήµατος τροποποίησης σε περιπτώσεις όπως αλλαγή της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκµετάλλευσης κ.α. Μετά τις αποφάσεις ένταξης θα ακολουθήσει η α’ δόση πληρωµής που αντιστοιχεί στο 70% του εγκεκριµένου ποσού ανά δικαιούχο του Μέτρου.  

Αναλυτικά η σχετική τοποθέτηση Αυγενάκη έχει ως εξής:

«Αύξηση του αριθµού των κατ’ επάγγελµα νέων αγροτών κατά 60.000 µέχρι το 2027.  Ήδη φέτος, τρέχει το αυξηµένο «κονδύλι» της ενίσχυσης των 40.000 ευρώ ανά αγρότη, ενώ αξίζει να θυµίσουµε ότι το σχετικό Πρόγραµµα Νέων Γεωργών είναι το µεγαλύτερο σε σχέση µε τα προηγούµενα.  Με απλούς αριθµούς: 14.000 περίπου νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραµµα Νέων Γεωργών ύψους 527 εκατ. ευρώ. Εξοικονοµήσαµε τους απαραίτητους πόρους και εντάσσουµε όλους  τους επιλαχόντες νέους γεωργούς στο πρόγραµµα.  Στην πράξη λοιπόν 2.096 επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο πρόγραµµα. Με ποσό ύψους 77 εκατ. ευρώ».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ