Το υπουργείο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς και η επίλυση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ–ΓΟΕΒ, αλλά και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης είναι τρεις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτό τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουν μπει σε όλες τις μορφές αγροτικής παραγωγής τουλάχιστον 60.000 νέοι. Ως προϋπόθεση, όμως, για αυτό προκρίνει την ασφάλεια των αγροτών που περνάει μέσα από τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”: «Ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες. Επίσης, η διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος Ύδωρ 2.0, ύψους 4 δισ. ευρώ, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης είναι μια άλλη βασική προτεραιότητα, όπως και η είσοδος νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουν μπει σε όλες τις μορφές αγροτικής παραγωγής τουλάχιστον 60.000 νέοι. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν οι παραγωγοί δεν αισθάνονται ασφάλεια, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαφανή και δίκαιο τρόπο».
Οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ
Πιο αναλυτικά όσον αφορά τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού. «Προχωράμε στηριζόμενοι σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, αλλά και στο έργο προκατόχων μου. Ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη», αποκάλυψε.
Η κάλυψη θα διαρθρώνεται σε πεδία, όπως εξήγησε ο υπουργός: Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
«Όταν είμαστε έτοιμοι θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους. Είναι σημαντικό ότι ήδη επιμέρους αγροτικοί κλάδοι, όπως οι αλιείς, ζητούν μόνοι τους να ενταχθούν στον νέο, εκσυγχρονισμένο ΕΛΓΑ», πρόσθεσε.
«Αμφιβολίες για τη νόμιμη πληρωμή των ενισχύσεων»
Όσον αφορά τις μειωμένες προκαταβολές της φετινής βασικής ενίσχυσης και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε: «Η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022.
Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα. Από τα 829 εκατ. ευρώ που ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα 741 εκατ. ευρώ, δηλαδή 88 εκατ. λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση. Από τα 741 εκατ. που ενεργοποιήθηκαν, καταβλήθηκαν ως προκαταβολή το 70%, ήτοι 518 εκατ. ευρώ, ενώ τελικώς πιστώθηκαν στους δικαιούχους μόνο τα 488,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες και απορίες για τη νόμιμη και προς το συμφέρον των δικαιούχων πληρωμή των ενωσιακών ενισχύσεων. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε και της έλλειψης πειστικών απαντήσεων, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του Οργανισμού».
Έγκαιρη και διαφανής καταβολή ενισχύσεων
Μιλώντας για τον σχεδιασμό του υπουργείου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι θα τοποθετηθεί νέα προσωρινή διοίκηση.
«Πρόθεσή μας είναι να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαρκής στόχος είναι να υπάρχει πεδίο σωστής συνεργασίας και με όρους διαφάνειας, με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους στον Οργανισμό, με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, τους τεχνικούς συμβούλους, τα εταιρικά ή ατομικά ΚΥΔ, με όλους τους εμπλεκόμενους. Στόχος και δέσμευσή μας είναι ένας σύγχρονος και υγιής Οργανισμός, ο οποίος θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και το πλαίσιο που έχει θέσει η Κοινότητα.
Ένας Οργανισμός που θα στηρίζεται σε γερές βάσεις και θα εκπληρώνει τον σκοπό του για σωστή, έγκαιρη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων, λειτουργώντας με συνέπεια και πλήρη διαύγεια, στο πλαίσιο των εντολών του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρχει συστηματική, διαρκής και αδιάλειπτη στήριξη των αγροτών της χώρας μας και γενικά του πρωτογενούς τομέα, που για την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής της πολιτικής», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.
neakriti.gr