ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναστάτωση στον πρωτογενή τομέα από τις λειψές επιδοτήσεις

0

Η αναστάτωση των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα είναι άνευ προηγούμενου. Σε ολόκληρη την χώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται καθώς αντιλαμβάνονται πως η νέα ΚΑΠ δεν αποτελεί ελπίδα για το μέλλον τους αλλά πιθανότατα η αρχή της καταστροφής τους. Και αυτό γιατί η εικόνα που μεταφέρεται από όλη την Ελλάδα ερμηνεύεται ως το τελειωτικό χτύπημα που οδηγεί σε εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων και βίαια έξοδο χιλιάδων αγροτών από το επάγγελμα.

Αν και ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, φαίνεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που τέθηκαν από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους, οι κακοτεχνίες της νέας ΚΑΠ σε συνδυασμό με την τραγική διαχείριση της υπόθεσης των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγούν σε ζοφερές καταστάσεις, επιταχύνοντας την παρακμή στις αγροτικές περιοχές και εντείνοντας το κλίμα κατήφειας στα χωριά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με αφετηρία τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κοινοτικών ενισχύσεων και τη διαφοροποιήσεις στο πρασίνισμα,  γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν για πρώτη φορά φέτος τον λογαριασμό των επιδοτήσεων να «κοκκινίζει» και τις υποχρεώσεις τους να παραμένουν ακάλυπτες. Οι περισσότεροι αγρότες βλέπουν φέτος τα χρήματα που πιστώνονται από τις άμεσες ενισχύσεις να μην είναι ούτε τα μισά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες και οι μεμονωμένες περιπτώσεις που με ευθύνη των μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης των άμεσων ενισχύσεων, τα χρήματα είναι τραγικά λίγα και δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτά που οι αιτούμενοι, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δικαιούνται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ