Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο θα παρουσιαστεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην κυβέρνηση έχουν ήδη κλειδώσει οι πρώτες παρεμβάσεις, ενώ στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα.
Το κυβερνητικό σχέδιο είναι εστιασμένο σε τρεις άξονες:
1.Στην ενημέρωση των γονέων. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα parco.gov.gr θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές. Παράλληλα – σύμφωνα με πληροφορίες – τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και ενημερωτική καμπάνια.
2.Στη λειτουργία πιθανότατα την Άνοιξη της εφαρμογής Kids wallet, η οποία θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. Μέσω αυτής της εφαρμογής οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν την ηλικία που έχει το παιδί τους και να τη συσχετίζουν με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, ώστε να μην παρέχουν οι πλατφόρμες υλικό που δεν αρμόζει σε αυτή την ηλικία. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ελέγχουν το χρόνο που περνά το παιδί τους στο διαδίκτυο.
3.Στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να προχωρήσει η συζήτηση και η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κρίσιμη θεωρείται η διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλείδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρξει σωστή ενημέρωση – και από επιστήμονες – των γονέων αλλά και των παιδιών. Όσον αφορά στην ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης αναμένεται να καθοριστεί στο 15ο έτος.
Στόχος μέτρα που είναι εφαρμόσιμα
Από την κυβέρνηση αυτό που σημειώνεται είναι πως τα μέτρα που «κλείδωσαν» είναι εφαρμόσιμα και δεν πρόκειται για πυροτεχνήματα. Παράλληλα επισημαίνεται πως η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει και σε άλλα κράτη, καθώς μελέτες δείχνουν πως ειδικά στις νεότερες ηλικίες προκύπτει κατάθλιψη από την παρατεταμένη χρήση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διάσπαση προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης στα μαθήματα κ.α.
Αναφερόμενος πρόσφατα στο θέμα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως«δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία». Το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει ένας έγκυρος μηχανισμός επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μαζί με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις πλατφόρμες με τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και με τους γονείς. Με άλλα λόγια, «το κράτος δεν μπορεί μόνο του», ανέφερε και επικαλέσθηκε τον όρο – κλειδί: υπεύθυνη χρήση.
naftemporiki.gr