Όλα όσα συζητήθηκαν με τον Υπουργό σε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης
Ένα τεράστιο πρόβλημα, η έλλειψη εργατικών χεριών στην Κρήτη, σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και εν γένει τον τουρισμό, τον κατασκευαστικό κλάδο τέθηκε επί τάπητος στο περιθώριο της σύσκεψης για το μεταναστευτικό, στην Περιφέρεια Κρήτης παρόντος του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη.
Ο Υπουργός αναγνώρισε το ζήτημα σχετικά με την έλλειψη εργατών λέγοντας πως ειδικά στην Κρήτη με την πολύ μεγάλη ανάπτυξη το πρόβλημα εμφανίζεται αρκετά πιο οξυμένο.
Συγκεκριμένα υπενθύμισε την πλατφόρμα που έχει ανοίξει για τη νόμιμη απασχόληση μεταναστών που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ήδη έχουν εγγραφεί περίπου 14.000 άτομα και έχουν πάρει προσωρινή άδεια οι 3.500 -4.000 εξ αυτών.
Επίσης προχωρά η διαδικασία με τις διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και έξι ακόμα χώρες: Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες από την Ασία και Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία από την Ευρώπη ενώ ενεργοποιείται και η συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο για τους αλιεργάτες.
Παράλληλα στελεχώνονται τα προξενεία αιχμής με πρόσθετο προσωπικό όπως στο Ισλαμαμπάντ, τη Μανίλα, το Νέο Δελχί και το Κάιρο, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
«Μια σειρά από ενέργειες που στόχο έχουν να τρέξουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες, κάτι που "καίει" πάρα πολύ τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις υποδομές ενώ είπε ότι από την πλευρά του Υπουργού υπάρχει δέσμευση ότι μέσα στο χρόνο θα μπορούν να λυθούν θέματα για τη νόμιμη μετανάστευση.
Ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ ζήτησε την εφαρμογή του νόμου 5038/01.04.2023 που έχει πάρα πολλές παραγράφους που λύνουν τα χέρια σε ότι αφορά αυτό το φλέγον ζήτημα.
«Ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος έχουμε στην πλατφόρμα μας 4.000 εργαζόμενους/ εργάτες γης με όλα τα επικυρωμένα έγγραφα που χρειάζονται για να μπορέσει ο παραγωγός να τα πάρει και να τα καταθέσει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να πάρει την άδεια του εργαζομένου» είπε ο κ. Χιλετζάκης ενώ ζήτησε και να γίνουν πιο απλές οι διαδικασίες.
Οι εργάτες που απασχολούνται σε ελιές, αμπέλια, υπαίθριες καλλιέργειες είναι με εργόσημο ενώ όσοι απασχολούνται σε συσκευαστήρια, θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εργασίες και φυτώρια είναι με σύμβαση μόνιμη. «Εμείς θέλουμε όλοι να είναι με εργόσημα για να μπορεί να γίνεται η διακίνηση μεταξύ μας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να έρχονται και χρειαζόμαστε "καραβάνια" ανθρώπων να περιφέρονται σε όλη την Ελλάδα συντεταγμένα» κατέληξε ο ίδιος.
cretalive.gr