ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπόλοιπα τσεκ 2023 ύψους 44 εκατ. ευρώ και ότι δεν πληρώθηκε σε συνδεδεμένες έχει το «μενού» τον Ιούνιο

0

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του πριν λίγες µέρες σε κρητικό µέσο µιλάει για πληρωµές µέσα στον Ιούνιο, χωρίς να δίνει σαφές χρονοδιάγραµµα, ενώ ακόµα (µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές) δεν έχουν ούτε καν ανοίξει οι ενστάσεις επί των πληρωµών των eco-schemes, οι οποίες ωστόσο αναµένονται. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν κάποια ζητήµατα µε ορισµένες συνδεδεµένες, τα οποία θα λύσουµε και θα πληρωθούν κανονικά, όπως και ανακοινώσαµε, τον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του έτους θα δώσουµε 2,2 δις ευρώ σε ενισχύσεις στους αγρότες, κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις». Εν τω µεταξύ, ανοιχτό µέχρι τέλος Μαΐου παραµένει το σύστηµα ώστε οι αγρότες να καταχωρήσουν τις ποσότητες που παρέδωσαν και αφορούν δέκα συνδεδεµένες για τις οποίες είτε δεν πληρώθηκαν είτε έλαβαν λιγότερα χρήµατα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα της περσινής ενιαίας, ο υπουργός εξήγησε ότι «στην πληρωµή πριν το Πάσχα, δόθηκε και µέρος από τα 88 εκατ. ευρώ, που δεν είχε πληρώσει η διοίκηση Σηµανδράκου. Συγκεκριµένα δώσαµε το 50% αυτών. Μάλιστα, το υπόλοιπο ποσό από τα 88 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα µισά, θα πληρωθούν κανονικά, τον Ιούνιο». Επίσης, σηµείωσε ότι, όπου χρειαστεί, θα γίνει διόρθωση των όποιων λαθών, και θα γίνουν εκ νέου πληρωµές στους δικαιούχους.
Όσον αφορά τα eco-shemes, τις επόµενες ηµέρες θα ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων, λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς που έµειναν εκτός της πρόσφατης πίστωσης είτε για λόγω της µη κατάλληλης ταυτοποίησης των στοιχείων τους, είτε λόγω εµπλοκής µε τις δεσµεύσεις του ΠΑΑ στα Βιολογικά, είτε ακόµη χωρίς προφανή αιτιολόγηση όπως στις αναβαθµίδες. Συγκεκριµένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες απλήρωτων, οι οποίες αφορούν τα εξής:

  •     Πρώτον, εκείνοι που οι «σύµβουλοί» τους δεν έκαναν τις δηλώσεις απευθείας στην εφαρµογή του  gov.g και εποµένως δεν µπορούσε να γίνει η κατάλληλη ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
  •     ∆εύτερον, εκείνοι που ήταν ενταγµένοι στη Βιολογική Γεωργία του ΠΑΑ. Κάποιοι από αυτούς τους δικαιούχους έβαλαν νέα αγροτεµάχια στις δεσµεύσεις αλλά µέσω των eco-schemes και όπως λένε οι πληροφορίες παραµένουν απλήρωτοι. Ωστόσο τα λεφτά είναι δεσµευµένα µε βάση τα όσα λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους ενδιαφεροµένους και µετά τις ενστάσεις θα πραγµατοποιηθούν συµπληρωµατικές πληρωµές. Αντίθετα κανονικά φαίνεται πως πληρώθηκαν οι παραγωγοί τα eco-schemes των Βιολογικών που δεν διατηρούσαν δεσµεύσεις στο ΠΑΑ για κάποιο αγροτεµάχιό τους.
  •     Τρίτον, µία µεγάλη µερίδα αγροτών που δήλωσε τη δράση για τις αναβαθµίδες πετάχθηκε τελείως εκτός των eco-schemes χωρίς κάποια συγκεκριµένη αιτιολόγιση. Όπως ανέφερε στην Agrenda αγρότης από την Κέρκυρα οι αναβαθµίδες φαίνονται καθαρά και από τον δορυφόρο, ωστόσο δεν είδε καµία πίστωση στον λογαριασµό του.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ