ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η πρώιμη εξαργύρωση δικαιωμάτων βρίσκει θιασώτες, για Οκτώβριο οδεύει η διαδικασία των μισθώσεων - πωλήσεων

0

 Υπενθυµίζεται πως τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης έχασαν το 2023 περίπου το 20% της αξίας τους, πριν επέλθει η σύγκλιση. Σηµειώνεται πως πέρυσι, η διαδικασία µεταβιβάσεων είχε ξεκινήσει στις 10 Σεπτεµβρίου και είχε διάρκεια ένα µήνα. Ωστόσο, φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει φροντίσει ακόµη να εκδώσει την εγκύκλιο οδηγιών για τις µεταβιβάσεις, καθώς το ΟΣ∆Ε δεν έχει κλείσει για τις οριστικοποιήσεις των αιτήσεων βασικής ενίσχυσης.

Όπως και να έχει εκτιµάται παράλληλα πως περί τα 40.000 δενδροκοµικά δικαιώµατα και 120.000 στα αροτραία ενεργοποιήθηκαν το 2023 σε σχέση µε αυτά που είχαν υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Μερίδα εξ’ αυτών επέστρεψε στο Εθνικό Απόθεµα. Τα υπόλοιπα, για να µην χαθούν, µπορεί να αναζητήσουν οι παραγωγοί να τα πουλήσουν-µεταβιβάσουν.

Επιπλέον, από Οκτώβρη-Νοέµβρη είναι προγραµµατισµένο να ξεκινήσει το Μέτρο των Νέων Αγροτών. Ως εκ τούτου, κάποιοι θα θελήσουν το αγροτεµάχιο που θα µισθώσουν ή αγοράσουν, να το «ντύσουν» µε δικαίωµα βασικής ενίσχυσης. Προφανώς, οι Νέοι Αγρότες µπορούν να αιτηθούν Εθνικό Απόθεµα γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο, ανέκαθεν σε χρονιά προκήρυξης πριµ πρώτης εγκατάστασης υπήρχε µία αύξηση στις µεταβιβάσεις.

Σε εκκρεµότητα και το Απόθεµα

Ακόµη µία εκκρεµότητα από πλευράς από ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η έκδοση των προδιαγραφών χορήγησης δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2024.

Φέτος θα µπορούν να λάβουν µερίδιο από το Απόθεµα και εκµεταλλεύσεις κάτω των 4 στρεµµάτων, µετά την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου των άµεσων ενισχύσεων (ΦΕΚ 4572/Β’/2024).

Το αν θα υπάρξει η ανάγκη περικοπής της βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια (αροτραίες, βοσκοτόπια, δενδρώδεις) µε ποσοστό έως 3% για την εξυπηρέτηση των αναγκών, αυτό µένει να φανεί. Ένα τέτοιο σενάριο για διάφορους λόγους δηµοσιονοµικής φύσεως, δεν συγκεντρώνει µεγάλες πιθανότητες.

Υπενθυµίζεται πως αιτήσεις στο Εθνικό Απόθεµα φέτος µπορούν να κάνουν:

  •     Αγρότες νεαρής ηλικίας που έχουν γεννηθεί µετά το 1984 µε έτος έναρξης της γεωργικής τους δραστηριότητας το 2019 και µετά.
  •     Νέοι γεωργοί οι οποίοι άρχισαν την αγροτική τους δραστηριότητα µεταξύ των ετών 2022-2024 και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνοµά τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νοµικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ