ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Ανάστατοι οι παραγωγοί - Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά πίσω επιδοτήσεις λόγω... λάθους

0

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες αγρότες και στην Κρήτη μετά την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει πίσω ποσά που είχαν πληρωθεί για επιδοτήσεις του 2022 από λάθη του Οργανισμού και συγκεκριμένα του τεχνικού συμβούλου που είχε αναλάβει την επεξεργασία των στοιχείων στην ενεργοποίηση εκείνης της χρονιάς.

Πρόκειται για 63 εκατ ευρώ που στο τέλος έγιναν 50 εκατ. και οι επιστροφές αφορούν 196.000 αγρότες απ΄όλη της Ελλάδα. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας να επιστραφούν μεγάλα ποσά από τις επιδοτήσεις της χρονιάς εκείνης.

Ενδεικτικό των λαθών που έχουν εντοπιστεί είναι η περίπτωση αγρότη από το Ηράκλειο που έλαβε  τον Οκτώβριο 2021 2000 ευρώ,  τον Δεκέμβριο του 2021 1800 και ενώ έκλεισε η χρόνια του πληρώθηκε κανονικά δηλαδή τον Ιούνιο του 2022 πήρε 1250 ευρώ χωρίς λόγο. Αυτή είναι μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί από τους διασταυρωτικούς ελέγχους που έχουν γίνει στη συνέχεια.

Πρόκειται για συνολικό ποσό της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ το οποίο είχε καταβληθεί, γιατί ο τότε τεχνικός σύµβουλος, λόγω αδυναµίας των µηχανογραφικών συστηµάτων, υπέδειξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει µε βάση τις δηλώσεις της προηγούµενης χρονιάς (2021).

 Στα ειδοποιητήρια που έχουν αποστελεί μαζικά αναφέρονται τα εξής: «Σας γνωρίζουµε ότι κατόπιν µηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης άµεσων  ενισχύσεων έτους 2022. Προκειµένου να παραλάβετε την πρόσκληση - πρώτη ατοµική ειδοποίηση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που σας αφορούν, παρακαλούµε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα:https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap

Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, στην εφαρµογή Αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών µε επισυναπτόµενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήµατά σας».

Το θέµα προέκυψε στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  καλούσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το παραπάνω ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη εντοπίσει το σχετικό πρόβληµα.

Η ίδια ανακάλυψη αποτέλεσε την αφετηρία και για την επιτήρηση του Οργανισµού και την άρση ουσιαστικά της πιστοποίησής του ως οργανισμός πληρωµών ενισχύσεων.

Σε επίσηµη απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε, αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγµατοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλµα στη διαδικασία υπολογισµού πληρωµών».

«Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επαναυπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ