ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπερωρίες και ασφυκτική πίεση για να "βγουν" οι ημερομηνίες πληρωμής!

0

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στους κόλπους των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη τη χώρα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον υπολογισμό της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και τις επιστροφές που ζητά ο Οργανισμός από χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα από λάθος των δικών του υπηρεσιών, όπως έχει ήδη έχει αναδείξει το Cretalive μέσα από τα ρεπορτάζ του.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα που υπήρχαν και ήταν τεράστια, όπως οι δυσλειτουργίες στα πληροφοριακά συστήματα και η φυγή έμπειρου προσωπικού μέσω κινητικότητας κυρίως αλλά και λόγω συνταξιοδοτήσεων, οδήγησε τον Οργανισμό σε ένα αδιέξοδο.

Τονίζουν ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ ζουν, για πρώτη φορά αυτό το πολύ βαρύ κλίμα και κάνουν λόγο για ατολμία εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφέρουν ότι, αφενός, κατηγορούνται από τον κόσμο για το λάθος που οδήγησε σε επιστροφές εκατομμυρίων ευρώ, αφετέρου έχουν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο εργασίας για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Η πίεση που δέχονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ μεγάλη, για να γίνει η πρώτη πληρωμή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι όμως απορίας άξιο πώς οι εργαζόμενοι - που δεν έχουν καν συλλογική σύμβαση εργασίας - καλούνται να στηρίξουν μία τιτάνια προσπάθεια μόνον με το φιλότιμό τους.

"Ό,τι αιτήματα έχουν υποβληθεί, αναβάλλονται και δεν τυγχχάνουμε της στήριξης που θέλουμε, και πρέπει να έχουμε. Ευτυχώς, οι πολίτες γνωρίζουν ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αλλά είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση λόγω και της ευρωπαϊκής επιτήρησης", υποστηρίζουν στο Cretalive. Προσθετουν δε, ότι δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι υπαίτιοι για το τέλμα στο οποίοι έχει φτάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αλλαγή 6 Υπουργών και 5 Διοικήσεων, τα τελευταία χρόνια, αλλά και με διευθύνσεις που αποδομήθηκαν, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ως ο "τελευταίος τροχός της αμάξης"!

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι τι θα γίνει με τις νέες πληρωμές και την αποφυγή νέων λαθών...Τα νούμερα "μιλάνε" από μόνα τους: Μόλις 5 υπάλληλοι, σε τοπικό επίπεδο, καλούνται να διαχειριστούν μία πολύ δύσκολη κατάσταση ενώ παλαιότερα έφταναν τους 30...

Παραδοσιακά, στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τον Ιούνιο, οι εργαζόμενοι κατάφερναν να τακτοποιούν όλες τις αιτήσεις και η πρώτη πληρωμή γινόταν μέχρι τις 28-30 Οκτωβρίου. Τώρα που το σύστημα έκλεισε στις 4 Οκτωβρίου, πώς είναι δυνατόν να προλάβουν να πληρώσουν την ίδια ημερομηνία, χωρίς να γίνουν λάθη;

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πανελλαδικό επίπεδο, μόλις 500 εργαζόμενοι έχουν να τακτοποιήσουν 650.000 περιπτώσεις ενιαίας ενίσχυσης, με 130 θέσεις κενές. Για την ιστορία, η αντίστοιχη υπηρεσία στην Κύπρο καλύπτεται από 200 υπαλλήλους για 40.000 αιτήσεις...

H Πανελλήνια Oμοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

"Η κατάσταση του Οργανισμού είναι αποτέλεσμα επιλογών που οδήγησαν σταδιακά στην τεχνική και στελεχιακή αποδυνάμωσή του. Τις συνέπειες όλων αυτών των αποφάσεων τις βιώνουμε ήδη, καθώς βάλλονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό χώρο που αυτές τις μέρες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα τα οποία τους καταβλήθηκαν επιπλέον αυτών που προβλέπονταν, αλλά και ως φορολογούμενοι γιατί θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε δημοσιονομικές διορθώσεις που θα αρχίσουν να επιβάλλονται ως συνέχεια των πρώτων διαπιστώσεων των ελέγχων της Ε.Ε. Αλήθεια πόσα χρόνια ακόμα οι εργαζόμενοι γίνεται να σηκώνουν στις πλάτες τους κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αποφασιστική πολιτική βούληση να σταθεί όρθιο".

Αναλυτικά δείτε εδώ την ανακοίνωση

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ