Ξεκλειδώνει βδομάδα με τη βδομάδα η εγχώρια αγορά ελαιολάδου
Ξεκλειδώνει βδομάδα με τη βδομάδα η εγχώρια αγορά ελαιολάδου. Οι κινήσεις παραγωγών και ελαιοτριβέων είναι μετρημένες, ενώ οι έμποροι και οι εξαγωγείς έχουν αναθερμάνει –επίσης συγκρατημένα– το ενδιαφέρον τους μετά τις γιορτές.
Οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό ή από τη δεξαμενή του ελαιοτριβείου, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή, σαφώς συμφέρουν τους εξαγωγείς και τις μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις, σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Όμως, δεν καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις το κόστος παραγωγής των ελαιοκαλλιεργητών και γι’ αυτό δεν υποχωρούν εύκολα. Μόνοι όσοι είχαν ανάγκη από ρευστότητα μέσα στον Δεκέμβρη προχώρησαν σε πωλήσεις.
Οι τιμές παραγωγού, χωρίς τον ΦΠΑ και το δικαίωμα έκθλιψης, κυμαίνονται μεταξύ 4,50 και 5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός και Α’ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, «μέσα στον Δεκέμβριο δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου πράξεις. Η τιμή στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν στην Κρήτη μεταξύ 5,30 και 6 ευρώ το κιλό, αλλά μετά ακολούθησε σημαντική πτώση. Προς το τέλος του 2024, άρχισε κάπως να ανοίγει η αγορά και τώρα, από τις αρχές Ιανουαρίου, μπορούμε να πούμε ότι έχει ανοίξει κανονικά. Βέβαια, οι συνεταιρισμοί δεν προχωρούν ακόμα σε διαγωνισμούς με υποβολή προσφορών, διότι φοβούνται ότι μπορεί να κηρυχθούν άγονοι, όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες».
Μεσσηνία
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος, περιέγραψε στην «ΥΧ» την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στη Μεσσηνία: «Υπάρχει ακόμα μια συγκράτηση από την πλευρά των παραγωγών. Μέχρι πρότινος, σε πωλήσεις ελαιολάδου προχωρούσαν μόνο όσοι είχαν ανάγκη από ρευστό. Τώρα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και από την πλευρά των εμπόρων. Εμείς, ξεκινήσαμε από σήμερα να προσεγγίζουμε τους παραγωγούς-μέλη σχετικά με τις προθέσεις τους. Εάν είναι θετικοί, θα προχωρήσουμε σε επαφές με εμπόρους για την πώληση του πρώτου βυτίου του 2025 με ΠΟΠ “Καλαμάτα” βιολογικό ελαιόλαδο».
Μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Κόκκινος, η συγκομιδή συνεχίζεται στη Μεσσηνία, «λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και λόγω της ξηρασίας, που καθυστέρησε την ωρίμανση των καρπών». Η τελευταία πράξη που έγινε γνωστή στη Μεσσηνία ήταν στα 4,60 ευρώ/κιλό για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόκειται για μία τιμή που απέχει σχεδόν 3 ευρώ από την έναρξη της ελαιοκομικής χρονιάς, όταν τα πρώτα μεσσηνιακά λάδια από μαυροελιές πουλήθηκαν στα 7,5 ευρώ/κιλό.
Κρήτη
Η συγκομιδή στην Κρήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά αφήνει πικρή γεύση στους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, «οι αποδόσεις ήταν καλές στους αρδευόμενους ελαιώνες. Στους ξηρικούς, η πτώση της παραγωγής σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα ήταν κατακόρυφη, λόγω της ξηρασίας που επικράτησε πέρυσι. Συνολικά, σε μία καλή χρονιά, η Κρήτη παράγει περίπου 150.000 τόνους ελαιολάδου.
Πέρυσι, η χρονιά ήταν καταστροφική από πλευράς παραγωγής, αλλά υπήρχαν τιμές-ρεκόρ. Όμως, οι παραγωγοί δεν κάλυψαν τα έξοδά τους. Φέτος, που αναμενόταν μία κανονική χρονιά, τελικά εκτιμούμε ότι παρήχθησαν συνολικά 70.000-80.000 τόνοι ελαιολάδου, οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα διατεθούν σε καλές τιμές συγκριτικά με άλλες χρονιές, αλλά πάλι δεν θα καλύπτουν ολόκληρο το κόστος. Τουλάχιστον, θα κινηθεί η αγορά, χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση για πολλά έξοδα την επόμενη καλλιεργητική χρονιά».
Λακωνία
Άλλη μία περιοχή της χώρας που έδωσε περιορισμένες πράξεις τις προηγούμενες μέρες είναι η Λακωνία. Ο ΑΣ Μεταμόρφωσης έκλεισε συμφωνία λίγο πριν από το τέλος του 2024 σε τιμή 5,80 ευρώ το κιλό. Το ελαιοτριβείο Π. Κολοκούρη-Γ. Βλάχου από τoν Βλαχιώτη Λακωνίας ανακοίνωσε ότι πληρώνει 5,63 ευρώ το κιλό για αποστολή (παραγγελία) 300 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ. Επίσης, προχθές ανακοίνωσε τιμή 5,73 ευρώ/κιλό καθαρά για τους πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου. Τέλος, στις 7 Ιανουαρίου ο ΑΣ Μολάων-Πακίων πούλησε 1 βυτίο έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,17, στην τιμή των 5,70 ευρώ το κιλό.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κινούνται με βάση τις τιμές που ανακοινώνονται από τις παραπάνω τρεις περιοχές. Ενδεικτικά, η Χαρά Ράφτη, από το τυποποιητήριο ελαιολάδου «Agriston» στην παραλία Οφρυνίου του Νομού Καβάλας, είπε στην «ΥΧ» ότι «ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο αγοράζοντας από τους παραγωγούς με 7 ευρώ το κιλό και τώρα η τιμή έχει φτάσει στα 4,5 ευρώ/κιλό. Κινούμαστε με βάση την τάση που επικρατεί και στην υπόλοιπη χώρα». Σήμερα, Παρασκευή, είναι και η τελευταία μέρα συγκομιδής στην περιοχή.
Στον Νομό Χαλκιδικής, σύμφωνα με τους παραγωγούς, η τιμή κυμαίνεται αυτήν τη στιγμή μεταξύ 4,5 και 5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως και στη Δυτική Ελλάδα (παράλια Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανία-Ηλεία).
ypaithros.gr