Όλο και γίνονται περισσότεροι εκείνοι που μιλάνε για "γενικευμένη ανασφάλεια" των Ελλήνων και φοβούνται πως οι θυσίες των πολιτών στα χρόνια των μνημονίων, πήγαν στράφι".
Μάλιστα αναφέρονται σε "τριπλή κρίση", και μιλάνε για "έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης". Είναι βέβαια δραματικές οι περιγραφές, αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα,
Οι κοινωνικοί δείκτες έχουν ήδη επιδεινωθεί δραματικά και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, ενώ η ανασφάλεια είναι γενικευμένη αφού ότι ζουν σήμερα οι άνθρωποι, ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας που υπήρξε γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, δεν το έζησαν.
Όντως έχουμε μία υγειονομική κρίση που αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Έχουμε και μία οικονομική κρίση – οι επιπτώσεις της οποίας είναι ήδη ορατές στον μέσο Έλληνα – και ασφαλώς έχει τις ευθύνες της η κυβέρνηση που δείχνει να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί της επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Και ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι για μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον φόβο ότι και εκεί όλα κινούνται χωρίς πυξίδα. Και κανένα "επικοινωνιακό εφεύρημα" δεν είναι σε θέση να αλλάξει τα πράγματα ή να μας κάνει να νιώσουμε καλά.
Σε ότι αφορά στην υγειονομική κρίση πολύ πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που δεν απαίτησε γενικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.
Αντί αυτού, σημείωσε ότι κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική προς την αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που κυριάρχησε - και ορθώς - την περίοδο που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Και συνέχισε ότι λόγω αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: "το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να αφήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εν τέλει βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο".
Τόνισε μάλιστα ότι "ο μοναδικός στόχος και γνώμονας της στάσης του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων, παλινωδιών και αποφάσεων ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο".
Εγκαλώντας την κυβέρνηση για σειρά λαθών, ανέφερε ως τέτοια, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, την 85% πληρότητα στα πλοία, τη μη αύξηση των δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες και ότι δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.
Έτσι τόνισε ότι "έχουμε βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν και ότι όλα όσα πετύχαμε με μεγάλο κόπο και θυσία από την πλευρά των πολιτών μέσα σε τρεις μήνες εξαιτίας αυτών των πολιτικών που επιλέγησαν έχουν πάει στράφι και ότι κινδυνεύουμε τούτη την ώρα να βρεθούμε μπροστά σε μία κρίση πρωτοφανή υγειονομική, που δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε".
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι αντί να πάμε σε μια διαδικασία με λιγότερους μαθητές μέσα στην αίθουσα, με νομοσχέδιο αύξανε τον αριθμό των μαθητών στο δημοτικό, από 22 σε 25".
Σε ό,τι αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, εμφάνισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "μένουμε όρθιοι" ως απολύτως επιβεβλημένο, ενώ αναφέρθηκε στη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ, στο αποθεματικό που υπάρχει και στον χαμηλό δανεισμό λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει εμπροσθοβαρώς κινήσεις και παρεμβάσεις, δεν τις έκανε, τώρα θα τις πληρώσει τριπλάσια, αλλά έστω και τώρα οφείλει να παρέμβει πυροσβεστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα". Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, δηλαδή αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα "θα βρεθούμε σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης".