ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο δύσκολος Σεπτέμβρης

0

Όσοι κατάφεραν να πάνε διακοπές, λόγω των συγκεκριμένων δυσκολιών, με την επιστροφή τους, τον Σεπτέμβρη, έχουν να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από οικονομική άποψη… Μαζεμένες οφειλές στην Εφορία, εξτρά έξοδα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιά και εξτρά αυξήσεις σε βασικά είδη καταναλώσεις.

Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο. Δύσκολο. Οι αυξήσεις ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο τον Σεπτέμβρη. Η δύναμη της συνήθειας και εδώ. Η λογική δεν συμβαδίζει, αλλά τι σημασία έχει; Κάποιοι που διαμορφώνουν το οικονομικό τοπίο, αρνούνται συνειδητά να δουν την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Η είδηση λοιπόν «έσκασε» κάπως έτσι: Οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές, φέρνουν και τις πρώτες αυξήσεις στο ψωμί σε ορισμένα αρτοποιεία του Βόλου, αυξήσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 20-25%.

Το φθηνό ψωμί, ίσως σε λίγο καιρό να αποτελεί παρελθόν, και οι καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν δύο και τρεις φορές, εάν τους συμφέρει να αγοράζουν καθημερινά, ώστε να μην ξοδεύουν άσκοπα χρήματα. Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν και τα κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε πως «από τις πληροφορίες που έχουμε, ήδη τέσσερα με πέντε αρτοποιεία στην περιοχή της Μαγνησίας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους στα ψωμιά ως απόρροια της αύξησης των τιμών σε μια σειρά άλλων ειδών και υπηρεσιών. Μάλιστα δεν αποκλείεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλα αρτοποιεία, αφού όλος ο κλάδος πλήττεται από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Αυτές οι αυξήσεις είχαν φανεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα από τότε λέγαμε πως κάποια στιγμή θα μετακυλήσουν και στο ψωμί, δηλαδή στην κατανάλωση, και να που τώρα γίνεται δυστυχώς πραγματικότητα. Πέρα από αυτές τις αυξήσεις, είχαμε εδώ και λίγες εβδομάδες και την άνοδο στα σιτηρά, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και νέα άνοδος τιμών στα σιτηρά που θα εισαχθούν από τον Οκτώβριο από τον Καναδά».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού που καταγράφεται σύμφωνα με το σωματείο ήδη στη Μαγνησία, ο κ. Τσουράπας ανέφερε πως το ένα τεμάχιο ψωμιού από 90 λεπτά με ένα ευρώ που είχε μέχρι πρότινος, πήγε στο 1,20 ευρώ με 1,40 ευρώ.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών, το κόστος παραγωγής για ένα τεμάχιο ψωμιού σε φούρνο της γειτονιάς και με δύο εργαζομένους, είναι στα 87 λεπτά, που σημαίνει πως αν δεν αυξήσουν την τιμή, οι αρτοποιοί δεν θα έχουν κανένα έσοδο.

Επισήμανε δε πως το ένα κιλό αλεύρι έχει αυξημένη τιμή πλέον κατά 20 λεπτά. Φαίνεται πως οι αυξήσεις μοιάζουν να είναι μάλλον αναπόφευκτες, μια εξέλιξη που οπωσδήποτε θα επηρεάσει και την κατανάλωση.

Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Θα το καταπιούμε κι αυτό αμάσητο, επενδυμένο με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat; Μένει να το δούμε στην πράξη. Αλλά δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα γίνει πράξη.

Προτίμησα σκόπιμα να μη μιλήσω ούτε για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ούτε για το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στα νοσοκομεία. Έχουμε χρόνο για όλα αυτά, σε λίγο… Για την ώρα τα βασικά είδη διατροφής, το ψωμί είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τις θηριώδεις αυξήσεις που έρχονται…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ