ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επικοινωνιακό λάθος

0

Σα να μου φαίνεται ότι ξεθαρρεύουμε. Μήπως να το δούμε λίγο αλλιώς το πράγμα, αν πραγματικά θέλουμε να ξεμπερδεύουμε κάποια στιγμή με την πανδημία Civid-19; Τίποτα δεν έχει τελειώσει, παιδιά, ας το καταλάβουμε. Και μην θεωρούμε ότι η μείωση των νεκρών που ανακοινώνονται κάθε απόγευμα, είναι αρκετή για να μας ηρεμήσει και να μας καθησυχάσει.

Πάνω από 50 είναι σε καθημερινή βάση. Είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε ή συνηθίσαμε στην εικόνα τέτοιων πραγμάτων, ώστε να αρχίσουμε να αδιαφορούμε; Ζω κι εγώ όλη αυτή την κατάσταση και καταλαβαίνω πως όλοι έχουμε κουραστεί δυο χρόνια τώρα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να παίρνουμε τα βασικά μέτρα υγιεινής και να φοράμε τη μάσκα μας στους εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό, ότι νέα μέτρα χαλάρωσης κι αν ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Ήδη τα πρώτα που χαλαρώνουν τη συμμετοχή φιλάθλων στα γήπεδα, δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις.

Μας ενδιαφέρει να έχουμε την άποψη ενός επιστήμονα, επειδή εμείς ως δημοσιογράφοι δεν μας αρέσει (σε όλους) να το «παίζουμε» ξερόλες. Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε λοιπόν ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Αν και δεν μας αρέσει το απόλυτο και αυστηρό ύφος του, ακούμε τα λόγια του: «Είναι λάθος μήνυμα να πούμε ότι τελείωσε ο κορονοϊός. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό τον ιό. Αυτό δείχνουν και τα μέτρα που έχουμε υιοθετήσει μέχρι σήμερα», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Πριν από τα μέτρα ήταν αλλιώς τα πράγματα… Ο κόσμος πια δεν φοράει τη μάσκα όπως παλαιότερα. Βέβαια, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοράμε τη μάσκα όταν είμαστε μόνοι στο δρόμο. Ο λόγος που τη φοράμε είναι για να μας γίνει συνήθεια και δυστυχώς θα πρέπει να μας μείνει ακόμα αυτή η συνήθεια. Τώρα να πούμε ότι τα γήπεδα αυξήθηκαν για ένα λόγο. Για ένα δυο ματς το χρόνο. Και 100% να ήταν η πληρότητα, το επιδημιολογικό αποτύπωμα θα ήταν πολύ μικρό».

Με παράδειγμα τη χωρητικότητα των γηπέδων, ο ίδιος υποστηρίζει ότι: «Εάν εφαρμοζόταν ο προηγούμενος νόμος που έλεγε, να μπαίνουν μέσα σε αυτά, μόνο οι εμβολιασμένοι, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα να αυξηθεί στο 100% η χωρητικότητα. Επειδή όμως δεν τηρείται τις περισσότερες φορές ο νόμος, πολύ συχνά μπαίνουν και ανεμβολίαστοι, άρα είναι ένα μέτρο με μικρότερη αποτελεσματικότητα, από το να το εφαρμόζαμε σωστά».

Όσοι έχουν έστω και μια μικρή γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα στα γήπεδα, θα συμφωνήσουν μαζί του. Εδώ, είναι ένας άλλος κόσμος. Διότι ποιος είναι αυτός που θα εφαρμόσει τον όποιο νόμο; Οι ιδιοκτήτες των ομάδων που επιδιώκουν κέρδη από τις ανώνυμες εταιρείες τους!

Και μετά ο κ. Βασιλακόπουλος τοποθετήθηκε στο… φλέγον θέμα του Πάσχα. Σύμφωνα λοιπόν με τον πνευμονολόγο, «θα κάνουμε καλό Πάσχα. Με τον αριθμό των μολύνσεων που έχουμε έως τώρα, που είναι πάνω από ένα εκατομμύριο από την αρχή του χρόνου, μέσα σε ενάμιση μήνα και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που δεν είναι το καλύτερο δυνατό αλλά τέλος πάντων, δεν είναι και μικρό, είμαστε κάπου στη μέση της Ευρώπης, έχω την εντύπωση πως αν συνεχίσουμε έτσι και με 15.000- 20.000 κρούσματα τη μέρα, μέχρι το καλοκαίρι θα κάνουμε πολύ υψηλά ποσοστά ανοσίας».

Αλλά στο μεταξύ προκύπτουν ερωτήματα: Και πώς θα «γιορτάσουμε» τις απόκριες; Τι θα κάνουμε με την Καθαρά Δευτέρα, αφού ήδη δυσκολευτήκαμε στην Τσικνοπέπτη; Ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με τις συνήθειες και τη βολή μας. Αλλά η ζωή, αδέλφια, δεν συγκρίνεται με τίποτα από αυτά. Κατανοητό;

Ας συνέλθουμε λίγο και ας αποδεχτούμε την αλήθεια που ζούμε δυο χρόνια τώρα. Τίποτα δεν θα ξαναγίνει εύκολα σαν αυτά που ξέραμε. Ίσως αυτό μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την παγίδα της ανυπακοής που έχει να κάνει με το δικό μας ξεβόλεμα. Το καταλαβαίνω, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δυσκολίες του, αλλά πιστέψτε με, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε αυτό τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ