Έχουμε περάσει για τα καλά στην εποχή των επιδομάτων ή αν μιλούσαμε σε πιο πρακτική γλώσσα των μπαλωμάτων, όχι των ουσιαστικών λύσεων. Κι αυτό όχι γιατί δεν τον θέλουν, ενδεχομένως, αλλά επειδή απλά δεν το μπορούν. Κι ένα τέτοιο μπάλωμα είναι και το επίδομα που σχεδιάζουν στην κυβέρνηση.
Όπως πληροφορούμαστε το πακέτο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης των εισοδηματικά αδύναμων από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, αλλά και την «επιταγή ακρίβειας» την οποία έχει προαναγγείλλει, εδώ και μέρες, ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έχει να κάνει με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί προκειμένου να υπάρξει στήριξη με επιδότηση στην τιμή της βενζίνης, αποκλειστικά στους ευάλωτους καταναλωτές. Πρόθεση της κυβέρνηση είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή φόρου από τα καύσιμα, ώστε ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος να επιστρέψουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά έτσι όπως αποτυπώθηκε στις ανακοινώσεις της 17/3/2022, μάλλον πολύπλοκο το βρήκαμε και ελάχιστοι θα μπορούν να κάνουν χρήση…
Το βέβαιο είναι ότι η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που έχει φέρει η τιμή των καυσίμων, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι να δηλώνουν τις αγορές τους και στη συνέχεια να προκύπτει η επιστροφή φόρου που θα δικαιούνται για τα καύσιμα που αγοράζουν. Και μιλάμε για ένα… τεράστιο ποσό 18 ευρώ το μήνα!
Δημοσιονομικό χώρο αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιήσει την απόφαση της να εκδώσει την «επιταγή ακρίβειας» την οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Με τα έως τώρα δεδομένα δικαιούχοι αναμένεται να είναι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και ακόμα περίπου 170.000 ΑΜΕΑ. Το ύψος του επιδόματος θα είναι στα 200 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αναμένεται να λάβουν διπλό επίδομα.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα θα είναι τα ίδια με αυτά που ήταν για το επίδομα των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα το εισοδηματικό κριτήριο για τους άγαμους είναι τα 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και έγγαμοι με εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Σημαντικό κριτήριο είναι η συνολική αξία της περιουσίας των δικαιούχων να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
Αντίστοιχα και για τις οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα ίδια. Επίσης το επίδομα θα το λάβουν 238.000 νοικοκυριά τα οποία παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η κατηγορία αυτή των πολιτών θα εισπράξει ένα επιπλέον επίδομα.
Επίσης 173.000 άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ με την προϋπόθεση ότι παίρνουν το προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Το δημοσιονομικό περιθώριο θα κρίνει και αν θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος προκειμένου να ενταχθούν οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21, οι έγγαμοι με παιδιά καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα κριτήρια και σε αυτή την περίπτωση θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021) και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία (με τις παλιές αντικειμενικές αξίες).
Πολλοί τα χαρακτήρισαν ήδη «ψίχουλα», αλλά εμείς βλέποντας το όσο πιο αντικειμενικά γίνεται θα μπορούσαμε να πούμε θα λέγαμε ότι κάτι είναι. Με μια προϋπόθεση όμως: Ότι χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δεν είναι οικίες σε όλους, ειδικά στους κάπως μεγαλύτερους που δεν είναι μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες.
Δεν θα μπούμε λοιπόν σ’ αυτά τα πράγματα. Θα βγουν ειδικοί και θα τα αναλύσουν. Εμείς μένουμε στις πρώτες επισημάνσεις, για να δούμε σε πιο σημείο στο ρεύμα του χρόνου βρισκόμαστε… Καλή δύναμη και αντοχή σε όλους μας… Έτσι κι αλλιώς τις επόμενες μέρες θα δούμε και θα διαβάσουμε πολλά σε σχέση με όλα αυτά. Οπότε, λίγη υπομονή ακόμα….