Με τη μεγάλη εθνική επέτειο που γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, ξαναγύρισαν οι μνήμες της επανάστασης του 1821, που η χώρα μας ελευθερώθηκε από τους Τούρκους μετά από 450 χρόνια σκλαβιάς, όπως μαθαίνουμε από τα μαθητικά χρόνια.
Στη σκέψη μας έρχονται οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια, από τα πρώτα εκείνα ξεκινήματα των αγωνιστών, τους πολυάριθμους αγώνες που ακολούθησαν, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, μέχρι την επισφράγιση της ελευθερίας στο Ναυαρίνο, με τη συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων.
Η σημερινή Ελλάδα, με πολυποίκιλες εκδηλώσεις και εορτασμούς, που ξεκίνησαν το 2021 και συνεχίζονται ακόμη, εκφράζει και τιμά, την πραγματική διάσταση των αξιών εκείνης της περιόδου. Τα ιδεώδη και το αποτέλεσμα του αγώνα του ’21, δημιούργησαν έμπνευση και κίνητρα, για παγκόσμια κινήματα και επαναστάσεις.
Δεν γιορτάζει μόνο η χώρα μας. Γιορτάζουν πολλές χώρες, με τα εμβληματικά κτήριά τους να ντύνονται με τα ελληνικά χρώματα. Δηλώσεις ηγετών, συναυλίες σε όλο τον κόσμο, υμνούν και τραγουδούν την Ελλάδα, για τους αγώνες της, στο βωμό της ελευθερίας και της δικαιοσύνης
Βέβαια, η επέτειος πήρε «σάρκα και οστά» με Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, με Δένδια, Αγγελοπούλου και με υπουργεία, όπως πολιτισμού, και υπηρεσίες, που σχεδίασαν και ενεργοποίησαν τις εκδηλώσεις.
Μέρος της σύγχρονης Ελλάδας ελευθερώθηκε με τους πρώτους αυτούς αγώνες. Ακολούθησαν και άλλες εξεγέρσεις, ολοκαυτώματα και νικηφόροι αγώνες, στη νησιωτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Όμως, από τότε μέχρι σήμερα, για να φθάσουμε στην Ελλάδα των πέντε θάλασσών και των δύο ηπείρων, με τη συνθήκη των Σεβρών, τον Αύγουστο του 1920, ακολούθησαν κατοχές, εμφύλιοι πόλεμοι, δικτατορικά καθεστώτα και κυβερνήσεις με υποσχέσεις την ελπίδα, που έφεραν οικονομική καχεξία και υποβάθμιση.
Η παγκόσμια κοινότητα, στο άκουσμα της συμμετοχής στις εκδηλώσεις, έφερε στη σκέψη της, παράλληλα, όλη την προσφορά των Ελλήνων σ’ αυτούς.
Τίμησαν και τιμούν την Ελλάδα, γιατί είναι θαυμαστές όλης της Ελλάδας. Είναι βασικά θαυμαστές και λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας, που είναι πάντα επίκαιρη, γιατί έδωσε σ’ αυτούς τις βάσεις πολλών επιστημών. Ήλθαν στη σκέψη τους οι πολιτισμοί του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών, του Μινωικού Πολιτισμού κ.ά.
Ήλθαν στις σκέψεις τους κορυφαία ονόματα της Ελληνικής διανόησης, που και αυτοί θαυμάζουν, όπως Αριστοτέλης, Σωκράτης κ.ά.
Ήλθαν στη σκέψη τους οι αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία, στον Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες κ.ά., τα παραδείγματα και η σημασία τους γι’ αυτούς
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι οι εορτασμοί βρήκαν την Ελλάδα με κυβερνητική εκπροσώπηση, που διαχρονικά, σαν πολιτικός χώρος, τιμά στις πραγματικές τους διαστάσεις, τις παραδοσιακές αξίες της φυλής.
Μπαίνοντας και διανύοντας ήδη τον τρίτο αιώνα της ανεξαρτησίας της, η Ελλάδα, τιμώντας τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές των, οραματίζεται, βλέποντας μπροστά, αποφεύγοντας εμφυλίους, αλλά και ατυχείς επιλογές στην εκπροσώπησή της, που δημιουργούν ανέχεια και οπισθοδρόμησ.η