ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Δήμαρχος τι λέει?

0

Νέα Προγραμματική σύμβαση με την «ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α.» Μια σύμβαση που δημιούργησε ερωτηματικά και απορίες μετά τις στοχευμένες παρεμβάσεις του συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Φανουργάκη, Τοπογράφου μηχ.  και του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μανούσου Μανουσογιάννη.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση μιας νέας Προγραμματικής σύμβασης με την «ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α.» γίναμε σοφότεροι και περισσότερο προβληματισμένοι χάριν των παρεμβάσεων του συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Φανουργάκη, Τοπογράφου μηχ. (πρώην Δημάρχου του Δήμου Αρκαδίου) και του επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης και πάντα διαβασμένου Μανούσου Μανουσογιάννη,

Ο Γιώργος Φανουργάκης, ως καθ΄ ύλην επαγγελματικά αρμόδιος, ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ότι οι εγκαταστάσεις, κτιριακές υποδομές και υγειονομικής ταφής απορριμμάτων - τόσο οι υφιστάμενες όσο και οι προβλεπόμενες - του ΧΥΤΑ Αμαρίου βρίσκονται στη θέση ‘’Κουλέ Μασκάλια’’ εξ΄ ολοκλήρου εντός των ορίων του Δήμου Ρεθύμνης και συγκεκριμένα εντός της κτηματικής περιφέρειας Τ.Κ. Αμνάτου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου. Απ΄ότι φάνηκε από τη συνεδρίαση ουδείς από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου το γνώριζε.

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης με εμπεριστατωμένη έρευνα για το θέμα ανέδειξε ότι η  «ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α.» βαπτισμένη ως «ντε φάκτο» ΦοΔΣΑ  νομιμοποιήθηκε για να συνάπτει Προγραμματικές συμβάσεις, αποφεύγοντας έτσι τις υποχρεώσεις της ανταποδοτικότητας μιας «ντε γιούρε» ΦοΔΣΑ και παράλληλα ως Α.Ε. νομιμοποιείται να κάνει χρήση των χρημάτων της Προγραμματικής σύμβασης και για έργα ή υπηρεσίες του Δήμου Αμαρίου.  

Όμως, ως «ντε φάκτο» ΦοΔΣΑ  η «ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α.» θα έπρεπε να καταβάλλει στο δήμο που επιβαρύνεται (Δήμος Ρεθύμνης) «αντισταθμιστικό όφελος» ύψους ένα τοις εκατό (1%) επί των εσόδων του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Από ότι γνωρίζω, ουδέποτε ο Δήμος Ρεθύμνης απαίτησε το «αντισταθμιστικό όφελος» που δικαιούται από την «ντε φάκτο» ΦοΔΣΑ, «ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α.».

Γιατί? Επειδή δεν προβλέπεται στις Προγραμματικές συμβάσεις? Και εάν δεν προβλέπεται, τίνος είναι η ευθύνη?

Εάν ισχύει η ενημέρωση μου, τι προτίθεται να κάνει, έστω και σήμερα,  ο Δήμαρχος?

(**) ΦοΔΣΑ : Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)

(*) Όταν χρησιμοποιείται σε νομικό περιεχόμενο, το ντε φάκτο (dé fákto) επισημαίνει εκείνο που συμβαίνει στην πράξη , ενώ το ντε γιούρε (de jure ) επισημαίνει αυτό που λέει ο νόμος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ