Η πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωσης, την περασμένη Τρίτη από τον ΕΟΔΥ ήταν καθηλωτική. Αν και με τον τρόπο που έγινε πολλοί μπερδεύτηκαν… Κρατήσαμε ένα στοιχείο που το κάναμε και τίτλο στο κομμάτι μας. Τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα ως τώρα! Δηλαδή έχουν νοσήσει από Govid-19 σχεδόν οι μισοί Έλληνες κι ανάμεσα τους κι εγώ, ευτυχώς ελαφριά.
Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων Gocid-19. Τα κρούσματα της COVID-19 που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν αυξηθεί κατά 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως λόγω των παραλλαγών Όμικρον BA.4, BA.5 και της άρσης των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας.
Μήπως να μας ανησυχήσει όλο αυτό και να αποκτήσουμε την υπευθυνότητα να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας επειδή κάνουν καλό και όχι επειδή μας απειλούν με πρόστιμα; Μια σκέψη κάνω που καταδεικνύει και το συνεργατικό πνεύμα μας σε προσωπικό επίπεδο
Η αύξηση των κρουσμάτων που βλέπει ο ΠΟΥ και φυσικά δεν αγνοούμε εμείς, μεταφράζεται σε πίεση στα συστήματα υγείας σε ορισμένες περιοχές. Μια ματιά να ρίξετε στην καθημερινή ειδησεογραφία θα σας πείσει τι πίεση ασκείται μέσα στον Ιούλιο στο ΕΣΥ.
Υπάρχουν μια σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη συνεχιζόμενη απόκριση στην COVID-19 όπως οι πρόσφατες αλλαγές στις πολιτικές δοκιμών που εμποδίζουν τον εντοπισμό κρουσμάτων και την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε δοκιμές, προσδιορισμό αλληλουχίας, εμβόλια και θεραπευτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων νέων αντιικών φαρμάκων, μείωση της φυσικής και προερχόμενης από εμβόλια προστασίας και την παγκόσμια επιβάρυνση της κατάστασης μετά τον COVID-19.
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης στην εισήγηση της θεωρεί ότι δεδομένης της τρέχουσας μορφής και της απρόβλεπτης δυναμικής της πανδημίας COVID-19, υπάρχει επιτακτική ανάγκη μείωσης της μετάδοσης του ιού SARS–CoV-2, η οποία απαιτεί την υπεύθυνη, συνεπή και συνεχή χρήση προστατευτικών μέτρων σε ατομικό επίπεδο, προς όφελος των κοινοτήτων στο σύνολό τους καθώς και τις συνεχείς προσαρμογές στα μέτρα προστασίας σε όλη την κοινότητα.
Απλό και σαφές το μήνυμα. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην πρώτη εβδομαδιαία ανακοίνωση του δικού μας ΕΟΔΥ: Οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου - Αυξήθηκαν 18% τα κρούσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε την έκθεση για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.058.998 εκ των οποίων 51.6% γυναίκες.
Από γεωγραφικής πλευράς, υπερδιπλασιάστηκαν την εξεταζόμενη περίοδο (4-10 Ιουλίου) τα κρούσματα σε Λευκάδα (+127,42%) και Πέλλα (+116,13%), σχεδόν διπλασιάστηκαν σε Κέα-Κύθνο (+93,33%), Λήμνο (+94,70%), Ξάνθη (+91,20%) και Θεσπρωτία (+87,47%), ενώ στην Αθήνα η αύξηση ήταν 10,31% και στη Θεσσαλονίκη 34,36%. Από την άλλη, μείωση παρουσίασαν Μύκονος (-31,42%), Σύρος (-27,63%), Κως (-13,34%), Λασίθι (-13,72%) και Μήλος (-6,73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (67.0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 94.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (33% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.496 θάνατοι, με το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Λοιπόν; Πώς σας φαίνετε όλο αυτό; Και τι σκέφτεστε να κάνετε εσείς για να βοηθήσετε την κατάσταση;