Η είδηση είναι συγκλονιστική: Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών της Πύλου, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας του Πακιστάν, το οποίο κήρυξε τη περασμένη Δευτέρα ως ημέρα εθνικού πένθους.
Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 14 υπόπτους σε σχέση με την φερόμενη παράνομη διακίνηση μεταναστών και η αστυνομία τόνισε ότι αναζητεί και άλλους υπόπτους. Τι συμβαίνει εδώ παιδιά; Και πώς λειτουργεί τελικά το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπινων ψυχών με το αζημίωτο, βέβαια.
Είναι εντυπωσιακό ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ ανέφερε ότι η πακιστανική κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου, για το δίκτυο παράνομης εμπορίας ανθρώπων το οποίο θεωρείται ότι εμπλέκεται. Οι σημαίες ήταν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια στο Πακιστάν, καθώς πολλοί υπήκοοι της χώρας συγκαταλέγονταν σε όσους πνίγηκαν στο ναυάγιο.
Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι έστειλε τρεις άνδρες στο σκάφος, το οποίο είχε χωρητικότητα 300-350 ατόμων, και είχε χρεώσει τον καθένα έως και τρία εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 δολάρια). Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες.
«Μάθαμε από δύο επιζώντες, τους συλληφθέντες ύποπτους και τις οικογένειες των πενθούντων, ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 750 έως 800 άτομα», είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αριθμός των επιβατών ήταν μεταξύ 400 και 750 και οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 104 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και 78 άνθρωποι νεκροί, ενώ δύο ακόμη σοροί περισυνελέγησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (19/06). Πλέον οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται σε 80.
Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν στο Πακιστάν είπε ότι ο γιος του επέβαινε στο σκάφος και είναι αγνοούμενος, τονίζει η έκθεση της αστυνομίας. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός ύποπτος πίσω από ένα δίκτυο διακινητών που εκτείνεται στη Λιβύη, το Πακιστάν και την Ελλάδα, έχει έδρα στη Λιβύη.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι από τα DNA τους που ελήφθησαν όταν περισυνελέγησαν, προέκυψε ότι κάποιοι συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε μεγάλο κύκλωμα με βαθιές διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ άλλοι έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν με διακίνηση ναρκωτικών, ειδεχθείς εγκληματικές ενέργειες, εμπόριο οργάνων κτλ.
Πέραν των άλλων, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί κανείς δεν έχει αναζητήσει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν φυλακισμένες - εγκλωβισμένες στο αμπάρι του σαπιοκάραβου.
Οι ίδιοι άνθρωποι, είπαν ακόμα ότι τουλάχιστον 21 από αυτούς που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα, προέρχονταν από την περιοχή Κοτλί στο τμήμα της περιοχής Κασμίρ των Ιμαλαΐων που διοικείται από το Πακιστάν, από την οποία οι άνθρωποι φεύγουν με προορισμό την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ανώτερος περιφερειακός αξιωματικός της αστυνομίας, που εδρεύει στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του Κασμίρ, τόνισε ότι η αστυνομία αναζητά και άλλους υπόπτους εκτός από αυτούς που έχουν συλληφθεί.
Τα ίδια συμβαίνουν και στην Αίγυπτο και τη Λυβύη. Και είναι βέβαιο ότι αυτό το δίκτυο έχει πλοκάμια παντού, στην Τουρκία, την Ελλάδα και πάει λέγοντας///
Το ζήτημα ωστόσο παραμένει: Ποιοι είναι αυτοί που «παίζουν» με τις ανθρώπινες ζωές και γιατί δεν μπορούν οι αρχές να ξεριζώσουν ένα τέτοιο κύκλωμα με διεθνείς διασυνδέσεις; Ή μήπως επειδή όλους τους βολεύει μια τέτοια κατάσταση; Σε τέτοια ερωτηματικά ο καθένας μας καλείται να δώσει λογικές απαντήσεις στον εαυτό του. Διότι, εντάξει, καλές είναι οι εκλογές, αλλά προφανώς δεν εξαντλούνται όλα εκεί. Το μετά, είναι το πιο σοβαρό. Έχουν άραγε τη δύναμη και τη θέληση, οι ανθρώπινοι κυβερνήτες, να αλλάξουν αυτή την κατάσταση και να σεβαστούν τις ανθρώπινες ζωές;