Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.
Κι όταν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στα… Βαλκάνια, τότε πώς άραγε το λένε; Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Στην Ελλάδα είχε να εμφανιστεί από το 2003. Τα μόρια του οξυγόνου δίνουν συνήθως πράσινο χρώμα, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης της χώρας μας από το Βόρειο Πόλο, φθάνει σε μας ένα κόκκινο φως.
Η εξήγηση γι’ αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο δόθηκε τον 20ο αιώνα, αλλά είχε καταγραφεί και από τον Αριστοτέλη, ο οποίος το έχει περιγράψει με ακρίβεια στο βιβλίο του “Τα Μετεωρολογικά” και άρα έχουμε και γραπτή αποτύπωση για το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα από τον 4ο αιώνα προ Χριστού. Τα τελευταία 100 – 120 χρόνια έχει εμφανιστεί 10 με 12 φορές στην Ελλάδα.
Μάρτυρες λοιπόν ενός πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα θεάματος, έγιναν οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες και Θράκης οι οποίοι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, είδαν στον νυχτερινό ουρανό το Βόρειο Σέλας. Και ξαφνικά τη Δευτέρα 6/11/2023, αυτό το θέμα κυριάρχησε στα ΜΜΕ.
Συνοδεύοντας από εντυπωσιακές φωτογραφίες, από αυτό το σπάνιο φαινόμενο που συναντάς μόνο σε σημεία του βόρειου και νότιου πόλου της γης και πάντως όχι στη χώρα μας. Γι’ αυτό και ‘έκανε τόση και τέτοια εντύπωση!
Τα γνωστά και ως Nothern Lights που δημιουργούνται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, η Red Aurora εμφανίστηκε και σε άλλες βαλκανικές κυρίως χώρες, ενώ θεάσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία ακόμα και στην Ιταλία.
Η θέαση του φαινομένου σε γεωγραφικά πλάτη νοτιότερα του Βορείου Ημισφαιρίου είναι σχεδόν αδύνατη, όμως αυτή τη φορά έγινε ορατό σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης γεγονός που έχει καταστήσει το φαινόμενο πρωτοφανές.
Σέρρες, Θράκη και Κεντρική Μακεδονία, ήταν από τις περιοχές όπου έγινε ορατό το σπάνιο φαινόμενο, για το οποίο μίλησε και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς. «Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία», ανέφερε.
«Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».
Και ποιος θα το πίστευε ότι μία μικρή πόλη σ’ ένα νησί καταμεσής του αρκτικού κύκλου θα στήριζε το τουριστικό της προϊόν στα φώτα; Ο λόγος για την μικρή πόλη Τρόμσο στο νησί Τρομσόγια της Νορβηγίας που μοιάζει σφηνωμένη μέσα στα χιλιάδες συμπλέγματα των νορβηγικών φιόρδ. Η πόλη βρίσκεται στη βόρεια Νορβηγία πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και παρά το πολικό κλίμα, αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης τουριστών που πληρώνουν όσο όσο για να δουν το βόρειο σέλας.
Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου η πόλη ζει στο απόλυτο σκοτάδι εξαιτίας της λεγόμενης πολικής νύχτας, ενώ μετά τον Δεκέμβριο μέχρι περίπου τον Φεβρουάριο το βόρειο σέλας είναι το μοναδικό φυσικό φως που πλημμυρίζει τους σκοτεινούς ουρανούς του Τρόμσο. Η μικρή αυτή γωνιά της Νορβηγίας φημίζεται για τον καθαρό ουρανό και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά φωτορύπανσης, κάνοντας την ελκυστικό προορισμό για τους «κυνηγούς του φωτός».