Τι συμβαίνει φέτος με το λάδι; Προβληματισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ να αυξάνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά, ότι το ελαιόλαδο (ένα λίτρο) πωλούνταν τον Σεπτέμβριο έναντι 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη «άγγιξε» τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% μέσα σε μόλις δύο μήνες.
Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας; «Έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Αλλά λύνονται έτσι τα προβλήματα;
Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή ανταγωνισμού.
Οι τιμές ανεβαίνουν και όλα αυτά είναι πλασματικά για τους παραγωγούς, γιατί στην πραγματικό τητα, δεν υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τους καταναλωτές από την στιγμή που θα είναι δυσεύρετο, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Θα πούμε το λάδι, λαδάκι. Δεν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή, θα πουλάει ο καθένας όσο θέλει. Η πλήρης ασυδοσία, δηλαδή.
Και φυσικά όλο και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο, την ώρα που η τιμή του στο ράφι έχει ξεπεράσει, όπως αναφέραμε, κάθε προηγούμενο. Οι ειδικοί λένε σχετικά: «Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δύσκολα τρόφιμα, γιατί μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Και ας είμαστε ειλικρινείς το χρώμα στο ελαιόλαδο, δεν είναι ενδεικτικό κριτήριο για το κατά πόσο έχει υποστεί ή όχι επεξεργασία, ενώ το πιο σύνηθες κόλπο είναι η πρόσμιξη με ηλιέλαιο, εξηγώντας πώς εάν το ελαιόλαδο προσμιχθεί με ένα 10% ηλιέλαιου, δεν είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η νοθεία, ούτε στη γεύση, αλλά ούτε και στην όσφρηση, παρά μόνο εάν το λάδι υποστεί χημικές αναλύσεις.
Το ελαιόλαδο είναι η μοναδική λιπαρή ύλη που έχει πολυφαινόλες, οπότε μία εύκολη τεχνική ώστε να ανιχνεύσουμε αν είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι να γίνει ανάλυση στις πολυφαινόλες. Αλλά στις μικρές ποσότ6ητες ποιος κάθεται τώρα να κάνει κάτι τέτοιο.
Όσο προχωράει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αναδεικνύεται ένα ακόμα πρόβλημα, εκτός από τις συνεχείς ανατιμήσεις, το διατροφικό πρόβλημα. Το είδαμε και με τα μάτια μας. Δεν υπάρχουν ελιές πάνω στα λιόδεντρα. Δακτυλοδεικτούμενες είναι φορτωμένες που θα δώσουν παραγωγή.
Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η φετινή μείωση της παραγωγής είναι πρωτόγνωρη, ενώ το βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην ελληνική και όχι μόνο αγορά. Είδαμε ελαιουργεία να μην έχουν στην αναμονή, κανένα τσουβάλι ελιές. Πού άλλες χρονιές! Τα πράγματα, ήταν εντελώς διαφορετικά.
Για το πρόβλημα που ανακύπτει οι άνθρωποι που περιμένουν να ζήσουν από αυτό λένε: Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη με τη συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη, αφού το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν οι δυνατοί άνεμοι, τα προηγούμενα 24ωρα. Είχαμε ελιές που ήταν δακοφαγωμένες και με τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής, που ήδη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Και προσθέτουν: Αυτό σημαίνει ότι πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Το οικονομικό πρόβλημα το ξέραμε ότι το είχαμε, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το διατροφικό. Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε και αυτό θα το δούμε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Θα τις ζήσουμε λοιπόν και τέτοιες καταστάσεις; Πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή στην ΕΕ, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους για την ελαιοκομική σεζόν 2023/2024. Μικρές ποσότητες μπροστά στις ανάγκες των ανθρώπων…