Στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, η πενθήμερη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, με την ονομαστική ψηφοφορία που -παραδοσιακά- λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Κοινωνικά άδικος» χαρακτηρίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να εστιάζει στις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνδυάζει την ανάπτυξη της οικονομίας με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η συζήτηση ξεκίνησε όπως είπαμε από την περασμένη Τετάρτη με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια των πέντε ημερών υπουργοί και βουλευτές απ΄ όλες τις πτέρυγες της Βουλής θα εναλλάσσονται στο βήμα. Την παρθενική της εμφάνιση σε συζήτηση προϋπολογισμού θα κάνει η «Νέα Αριστερά» με τον πρόεδρό της Αλέξη Χαρίτση να λαμβάνει, μαζί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, το λόγο την Κυριακή.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, δηλαδή πρώτη θα μιλήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα ακολουθήσουν ο Δημήτρης Νατσιός, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Βασίλης Στίγκας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος. Μετά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τοποθετηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.
Προηγήθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και προβλέπει -μεταξύ άλλων- την αύξηση της αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και την κατάργηση της παρακράτησης για εργαζόμενους συνταξιούχους. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο προβλέπει διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και παρεμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων.
Στον προϋπολογισμό ενσωματώνεται, εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις, η καταβολή έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2,3 εκατ. προς οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς επικέντρωσε την κριτική του σε ζητήματα ακρίβειας, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται από την πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον πληθωρισμό τροφίμων, τις τιμές της ενέργειας και των ποσών που δαπανούν τα νοικοκυριά για στέγαση, που διευρύνουν τις ανισότητες.
Για προϋπολογισμό αναδιανομής του πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών έκανε λόγο ο το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή. «Η θέση της λαϊκής, εργατικής οικογένειας συνεχώς επιδεινώνεται», σχολίασε το ΚΚΕ.
Τη θέση ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα οδηγεί στην κατάρρευση του εισοδήματος, διατύπωσε η Ελληνική Λύση, ενώ οι «Σπαρτιάτες» υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση αναμένει έσοδα με ευχολόγια.
Εκ μέρους της «Νίκης» επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για πραγματική ανάπτυξη, ενώ από την «Πλεύση Ελευθερία έκαναν λόγο για προϋπολογισμό λιτότητας που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως δήθεν αναπτυξιακός.
Είναι ουσιαστικά, μια τυπική διαδικασία, αν και το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία, ώστε να περάσει από την Βουλή και τον φετινό προϋπολογισμό, σχετικά ανώδυνα. Και θα το κάνει, θα το δείτε τις επόμενες μέρες πολύ καθαρά, αυτό.