ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ασκήσεις αυταρχισμού στα ερείπια του ΕΣΥ

0

Η εικόνα γενικευμένης αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας  και τα διαλυτικά φαινόμενα στα νοσοκομεία της επαρχίας , είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που παράγει ταλαιπωρία , αυξημένο κόστος , ακάλυπτες ανάγκες και ανισότητα στην περίθαλψη των πολιτών . Οι προεκλογικές υποσχέσεις ότι στη 2η τετραετία της ΝΔ θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο ΕΣΥ  και ότι θα αναλάβει προσωπικά το θέμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , αποδείχθηκαν μια τεράστια και προσβλητική για τη νοημοσύνη μας κοροϊδία . Σήμερα δεν έχουν πρόβλημα μόνο οι δομές του ΕΣΥ σε κάποια νησιά  ή δυσπρόσιτες περιοχές.   Με τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας, αμοιβής , εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης , είναι πλέον «άγονο» για τους υγειονομικούς όλο το ΕΣΥ .

 Η κυβέρνηση άφησε , από  επιλογή και όχι από ανικανότητα , την ευκαιρία της πανδημίας να πάει χαμένη , δεν στήριξε το εξουθενωμένο  και μισθολογικά εξαθλιωμένο  ανθρώπινο δυναμικό και δεν έκανε τίποτα για να ανακόψει το κύμα παραίτησης έμπειρων γιατρών από το ΕΣΥ .  Έχοντας κάνει ό,τι μπορούσε για να ευνοήσει προκλητικά τους επιχειρηματίες υγείας και να δώσει το «σήμα» πως το ΕΣΥ είναι παρελθόν , έρχεται σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη , με «πολιορκητικό κριό» τον διχαστικό  και  υπέρμαχο του  ιδιωτικού τομέα Υπουργό Υγείας κ.Γεωργιάδη , να  εμφανίσει ως λύση την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και την υποχρεωτική συνδρομή τους στην εφημερία των νοσοκομείων. Εκβιάζοντας τους ανοικτά με διακοπή της ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης αν δεν «συμμορφωθούν» .  Παράδοξο ; Καθόλου. Πρόκειται για ασκήσεις σκληρού νεοφιλελευθερισμού και πολιτικού αυταρχισμού πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ και στις πλάτες των ασθενών . Το πραγματικό σχέδιο είναι η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υγείας , υπέρ των κλινικαρχών και των διαγνωστικών κέντρων και όχι υπέρ των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών .

Η κυβέρνηση θέλει ένα ΕΣΥ που απλώς εφημερεύει με «μετακινούμενους»  ή «επιταγμένους» γιατρούς , που καλύπτει όπως-όπως το επείγον ( αυτό δηλαδή που δεν ενδιαφέρεται να κάνει ο ιδιωτικός τομέας)  , που περιορίζεται  στα  βασικά και που αφήνει  «ζωτικό χώρο» στην αγορά .  Οι ιδιώτες γιατροί  αρνούνται  - και σωστά- να «βάλουν πλάτη» σε ένα σύστημα που γίνεται κάθε μέρα πιο επισφαλές  και επικίνδυνο για όλους , αλλά  κυρίως για τους ασθενείς.  Παρά το γεγονός ότι  η αμοιβή τους για το εφημεριακό έργο που καλούνται να προσφέρουν είναι προκλητικά ανισότιμη σε σχέση με τους υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ , που χρόνια τώρα κρατούν όρθιο το ΕΣΥ με αναξιοπρεπείς μισθούς και εξαντλητική υπερεφημέρευση . 

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι ένα αναπτυξιακό «σοκ» στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Με γενναία χρηματοδότηση και κίνητρα  ,  πλήρη στελέχωση  των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας  με μόνιμο , καλά εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , που η Πολιτεία θα του διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές  προϋποθέσεις  για την παροχή αξιόπιστης , δωρεάν  και υψηλής ποιότητας  περίθαλψης . Εργασιακή, επιστημονική  και μισθολογική αξιοπρέπεια θέλουν  οι γιατροί του ΕΣΥ και όχι χρήματα  από τους ασθενείς , όπως τους προτρέπει ανοικτά η κυβέρνηση .

Ξανθός Ανδρέας, γιατρός του νοσοκομείου Ρεθύμνου, πρώην Υπουργός Υγείας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ