Το μύρτιλο γνωστό ως blueberry, είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και μάλιστα από τα πολύ παλιά χρόνια είχε συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη, που είχαν ως αποτέλεσμα την προαγωγή της μακροζωίας.
Τι είναι το μύρτιλο
Το μύρτιλο (blueberry) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος χαμηλής ανάπτυξης της οικογένειας των ερεικοειδών( οικογένεια στην οποία ανήκει το ρείκι), που δίνει τους γνωστούς σε όλους μπλε-μοβ καρπούς, οι οποίοι έχουν εξαιρετική γεύση και μάλιστα χαρακτηρίζονται από πολλούς ωςsuperfood, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.
Τα μύρτιλα ευδοκιμούν κυρίως σε όξινα εδάφη και προτιμούν τα δροσερά έως ψυχρά μέρη, με τους καρπούς να κάνουν την εμφάνιση τους κατά την θερινή περίοδο.
Φυσικά χαρακτηριστικά
Πολυετήςφυλλοβόλος θάμνος, ύψους 60-90cm, με πυκνές διακλαδώσεις που το φθινόπωρο παίρνει ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Ανθοφορεί από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο με άσπρα-ροζ καμπανοειδή λουλούδια. Κατά την θερινή περίοδο εμφανίζονται οι καρποί μπλε-μοβ χρώματος, που έχουν ελαφρά υπόξινη γεύση. Κατάλληλοι για γλυκά και παγωτά, ευρέως χρησιμοποιούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ζαχαροπλαστική.
Τα οφέλη στην υγεία
Εκτός από την απολαυστική γεύση του, το μύρτιλο έχει πλούσια θρεπτική αξία και πολλά οφέλη στην υγεία.
Είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε βιταμίνες A,C,E,B,καροτίνη και πολυφαινόλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μύρτιλων συμβάλουν στην μείωση των φλεγμονών στο σώμα.
Βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα
Οι φλαβονοειδείς ενώσεις που περιέχονται στα μύρτιλα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βελτίωση της όρασης
Η κατανάλωση μύρτιλων συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης και στην πρόληψη της οφθαλμικής βλάβης, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικών.
Διατροφική αξία του μύρτιλου
Το μύρτιλο παρά το μικρό μέγεθος, είναι πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Πως καταναλώνεται
Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, να προστεθεί σε σαλάτες, να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε γλυκά και ως μαρμελάδα
Συστήνεται το μύρτιλο να καταναλώνεται, λόγω του πλούτου των θρεπτικών του συστατικών, σε καθημερινή βάση.