ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σουσάμι ποια η σημασία του

0

Το σουσάμι με το όνομα Σήσαμον ή Σήσαμον το ινδικόν καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τα εδώδιμα ελαιούχα σπέρματα του. Σημαντικότερο από τα 37 είδη παρομοίων φυτών είναι το Σήσαμον το ινδικό, από οικονομικής άποψης. Ο μεγαλύτερος παραγωγός το 2013 ήταν το Μιανμάρ , ενώ ο μεγαλύτερος  εξαγωγέας είναι η Ινδία. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, η δε παγκόσμια παραγωγή σουσαμιού, έφτασε τους 4,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2013

Ιστορικά δεδομένα

Το σουσάμι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά και η σημασία του στους αρχαίους υπήρξε σπουδαία. Πριν από τη εποχή του Μωυσή οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού

Οι Κινέζοι πριν από 5000 χρόνια παρήγαγαν αιθάλη με καύση σησαμέλαιου για την παρασκευή της καλύτερης  σινικής μελάνης.

Οι Ρωμαίοι άλεθαν τα σπέρματα του σησαμιού με κύμινο για την παρασκευή μιας κρέμας που άλειφαν το ψωμί

Καλλιέργεια

Το σουσάμι ευδοκιμεί σε αμμοπηλώδη έως πηλώδη εδάφη. Είναι φυτό των θερμών και ξηρών περιοχών και ως εκ τούτου απαιτούνται θερμοκρασίες μεταξύ 21-26 βαθμοί Κελσίου. Η βλαστική περίοδος είναι 60-120 ημέρες. Η ανάπτυξη του βοηθείται από μέτριες βροχοπτώσεις. Οι αποδώσεις βελτιώνονται αν γίνουν κατά  τη θερινή περίοδο2-3 ποτίσματα.    Η σπορά διενεργείται τον Απρίλιο ή τον Μάιο μήνα. Η λίπανση είναι αναγκαία. Η συγκομιδή πραγματοποιείται με το κόψιμο των φυτών   Ακολουθεί δεματοποίηση, ξήρανση και αλώνισμα

Εχθροί και ασθένειες

Ο πιο σημαντικός εχθρός του σησαμιού στην Ελλάδα, είναι το έντομο το οποίο καταστρέφει τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς

Χρήσεις

Το άρωμα και η γεύση του σπέρματος του σησαμιού είναι ήπια και θυμίζουν τη γεύση καρυδιών

Τα σπέρματα του σησαμιού χρησιμοποιούνται ως τροφή των ανθρώπων, ως αρωματικό μέσο και για τη παρασκευή του σησαμέλαιο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία (άρτος, αρτοσκευάσματα, κουλούρια, λαγάνες), για βελτίωση της γεύσης και του αρώματος

Το ταχίνι παρασκευάζεται από συνθλιμμένους σπόρους σησαμιού

Θρεπτική αξία

Το σησαμέλαιο περιέχεται στα σπέρματα ως συστατικό σε ποσοστό 44-60%.Η σύνθεση του είναι ιδανική 40% ελαϊκό οξύ και 45% λινολεικό οξύ         Το σησαμέλαιο έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα και ανθεκτικότητα στην οξείδωση και το τάγισμα. Ο πλακούντας που απομένει μετά την παραλαβή του ελαίου, είναι πολύ θρεπτικός, περιέχει 42% πρωτεΐνη, αμινοξέα, ανόργανα στοιχεία ασβέστιο και φωσφόρο

Το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε,σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και αντιοξειδωτικά

Συμπέρασμα

Το σησαμέλαιο είναι ένα ελαφρύ έλαιο, θρεπτικό στην υγεία και οπλίζει τον ανθρώπινο οργανισμόRethemnos news monogram

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σουσάμι ποια η σημασία του

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ