ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κανέλα ποια η διατροφική σημασία της

0

Η κανέλα είναι από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά, για τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση της. Είναι το καλύτερο μπαχαρικό για κρέμες, ιδιαίτερα το ρυζόγαλο, το freddo cappuccino, κουλούρια κ.λ.π. Τη σημασία της είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε για την υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία της, πέραν των οργανοληπτικών της χαρακτηριστικών. Κατατάσσεται στην κορυφή των μπαχαρικών για τους παραπάνω λόγους. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας.

Η προέλευση της κανέλας

Η κανέλα παράγεται από τον εσωτερικό φλοιό του δένδρου, το οποίο ανήκει στο είδος Κιννάμωμον(Cinnamomum στην Αγγλική γλώσσα) Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ως κανέλα θεωρούνται τέσσερα(4) συγγενή είδη δέντρων όπως παρακάτω:

- η κανέλα Κεϋλάνη γνωστή και ως η <<αληθινή κανέλα>>.

- η κανέλα τύπου cassia, η πιο διαδεδομένη μορφή στο εμπόριο, από την οποία εξάγεται και αιθέριο έλαιο το Cinnamon oil.

- η κανέλα Ινδονησίας.

-η  κανέλα Βιετνάμ .

Στην Ελληνική αγορά οι πιο συχνές μορφές κανέλας που κυκλοφορούν είναι, σε μορφή σκόνηςκαι τικ ξύλου, που προέρχονται από το είδος της

cassia. Καμιά φορά υπάρχουν στα  φαρμακεία σκευάσματα σε ταμπλέτες  κανέλα, τα οποία χορηγούνται σε ειδικές ιατρικές περιπτώσεις.

Κανέλα Κεϋλάνη

Η <<αληθινή κανέλα>>, όπως αναφέρεται παραπάνω, προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό του δένδρου Cinnamomum στη Σρι Λάνκα και τη νότια Ινδία .

Οι διαφορές της κανέλας Κεϊλάνη από άλλες ποικιλίες:

- Έχει μια ήπια γεύση που την καθιστά κατάλληλη για επιδόρπια.

- Έχει ανοικτό καφέ χρώμα.

- Είναι λιγότερο κόκκινη .

- Σχηματίζει κυρτώσεις κατά την επεξεργασία της.

- Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου τη φυτοχημική ουσία τη γνωστή ως. κουμαρίνη

Σημειώνουμε ότι όπως αναφέρεται, όταν  τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι πολύ υψηλά, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, εφόσον καταναλώνεται τακτικά σε υψηλές ποσότητες.

Οφέλη και ιδιότητες της κανέλας στην υγεία

Μέχρι τώρα υπάρχουν ενδείξεις για τις παρακάτω ευεργετικές ιδιότητες.

Η Κανέλα μπορεί:

-Να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από μικρόβια και παράσιτα (αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική δράση).

-Να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχαιμερ.

-Να δράση ως αντιγηραντικός παράγοντας λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχονται.

- Να δράση ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

-Να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθόσον μειώνει την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κ.λ.π.

-Βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου .

- Πιθανός αντικαρκινικός παράγοντας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι όλες αυτές οι ιδιότητες της κανέλας, έχουν αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες με πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπινο πληθυσμό.

Παρενέργειες από κατανάλωση κανέλας

Η συχνή κατανάλωση της κανέλας από τα συνιστώμενα επίπεδα, μπορεί να εμφανίσει κάποιες παρενέργειες ή συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις, λόγω πιθανής τοξικότητας, όπως παρακάτω:

-ερεθισμός ή ερυθρότητα.

-μπορεί να εμφανίσει κάποια τροφική αλλεργία.

-για ανθρώπους που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιπηκτικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα, απαιτείται προσοχή.

-οι εγκυμονούσες είναι καλό να μην χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο της

Διατροφική αξία της κανέλας.

Στην κανέλα περιέχονται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρές ύλες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο.

Χρήσεις της κανέλας

Η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική,ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ποτών .Rethemnos news monogram

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κανέλα ποια η διατροφική σημασία της

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ