Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, στις 28 Μαίου 1979, ως 10ο ισότιμο μέλος, αποτέλεσε την ολοκλήρωση μιας μακράς πολιτικής προσπάθειας που καθόρισε την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η επιλογή αυτή προσδιόρισε την ενσωμάτωση μας στο ευρωπαϊκό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό θεσμικό σύστημα, εδραίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα, αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στο χρονικό διάστημα αυτών των ετών, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, διαμόρφωσε μια κοινά αποδεκτή πολιτική θέση ως προς την αναγκαιότητα συμμετοχής της χώρας στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συνεργασίας, η χώρα, κυρίως η Περιφέρεια, είδε τα σημαντκά οφέλη αυτής της επιλογής της. Όμως, αφήσαμε ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, αποτύχαμε σε προσπάθειες σύγκλισης με την Ευρώπη.
Καθώς σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις που εξασθενούν την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, οφείλουμε να κάνουμε βήματα μείωσης των ελλειμμάτων, όχι μόνο οικονομικών, να ενισχύσουμε πολιτικές για την διαφάνεια και την αξιοκρατία, την οικονομική σταθερότητα, την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης, ενδυναμώνοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, εκφράζοντας σταθερά την αξία του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας, τον παγιωμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, απέναντι στον δημαγωγικό και αδιέξοδο αντιευρωπαϊσμό, επισημαίνουν την ευθύνη των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων να ενισχύσουν την παρουσία της χώρας στους κοινοτικούς θεσμούς, να αξιοποιήσουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη, μακρυά από τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, του λαϊκισμού, παίρνοντας αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας.