Άμεση θα είναι η χωροθέτηση των δύο νέων, προσωρινών κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε Φθιώτιδα και Κόρινθο. Το πρώτο από αυτά θα δημιουργηθεί σε παλιό στρατόπεδο στην περιοχή του Καραβόμυλου και το δεύτερο εντός του ήδη υφιστάμενου προαναχωρησιακού κέντρου της Κορίνθου.
Στόχος των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η κατασκευή των δύο νέων δομών να ολοκληρωθεί ακόμα και εντός δεκαημέρου, ούτως ώστε η εγκατάσταση των πρώτων αιτούντων άσυλο να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., στο κέντρο φιλοξενίας στον Καραβόμυλο θα μεταφερθούν 312 άτομα από τις δομές του Ανατολικού Αιγαίου και στο αντίστοιχο της Κορίνθου 600.
Στο προσωρινό κέντρο του Καραβόμυλου θα τοποθετηθούν έξι μεγάλες σκηνές, μεγέθους 250 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 50 ατόμων η καθεμία. Στην εγκατάσταση θα φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες που έχουν ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής στις δομές του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και στην περίπτωση της Κορίνθου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οι δύο νέες εγκαταστάσεις θα έχουν χαρακτήρα «transit», καθώς σε αυτές θα φιλοξενούνται για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες από το Ανατολικό Αιγαίο, έως ότου ελευθερωθούν θέσεις και προωθηθούν στις ήδη υφιστάμενες δομές της ηπειρωτικής χώρας. Μάλιστα, ο ευρύτερος σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία επιπλέον προσωρινών δομών, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων, πλην των δύο σε Φθιώτιδα και Κόρινθο. Χθες, θεσμικοί παράγοντες του νομού Φθιώτιδας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Του μετέφεραν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την επικείμενη δημιουργία του κέντρου στον Καραβόμυλο, επισημαίνοντας την απουσία των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή, όπως π.χ. δίκτυο ύδρευσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και τους εξήγησε ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής των αιτούντων άσυλο στη δομή θα είναι ένας μήνας, καθώς και ότι πρόκειται για προσωρινή και όχι μόνιμη λύση. Στη συνάντηση τέθηκαν υπό συζήτηση και πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, όπως η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού ή η αγορά νέων απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Εκφράσαμε προβληματισμούς και επιφυλάξεις ως προς την καταλληλότητα του χώρου, τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από άποψη λειτουργικότητας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
Στο μεταξύ, αυξημένες παραμένουν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Λιμενικό, το εικοσιτετράωρο από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 7 το πρωί της Δευτέρας διασώθηκαν από τη θάλασσα 170 αλλοδαποί, ενώ άλλοι 51 εντοπίστηκαν στην ξηρά, σε Λέσβο και Αλεξανδρούπολη. Το Σάββατο αντίστοιχα διασώθηκαν 179 μετανάστες, ενώ άλλοι 113 εντοπίστηκαν στη στεριά, σε Λέσβο, Χίο, Αγαθονήσι και Καλόλιμνο.