Κυβερνητικό σχέδιο για «σφράγιση» των χερσαίων και ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να υπάρξει αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα. Τη σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα το προσφυγικό, του περασμένου Σαββάτου, ακολούθησε νέα σύσκεψη την Κυριακή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος.
Εκεί αποφασίστηκε η συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το υπουργείο Ναυτιλίας στο οποίο υπάγεται το Λιμενικό, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, που παρουσιάζουν ανησυχητική έξαρση το τελευταίο διάστημα. Το σκεπτικό του εν εξελίξει σχεδίου ανέλυσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος –μιλώντας στον Alpha– σημειώνοντας πως είναι ειλημμένη η απόφαση να ενισχυθούν «τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε πως το μεγάλο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα χερσαία σύνορα, δηλαδή στον Εβρο, που ούτως ή άλλως «θα σφραγιστεί» το επόμενο διάστημα και «δεν θα περνάει κανείς», αλλά κυρίως στα θαλάσσια. Εκεί το πλάνο περιλαμβάνει αύξηση της επιτήρησης, σε συνεργασία των δύο υπουργείων (Αμυνας και Ναυτιλίας), προκειμένου να δημιουργηθεί, ει δυνατόν, η αίσθηση πως τα θαλάσσια σύνορα τελούν υπό αυστηρό έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς να έχει ακόμη πλήρως αποκρυσταλλωθεί, περιλαμβάνει τις εξής κινήσεις: Πρώτον, πέντε πλωτά του Λιμενικού μεταβαίνουν στην περιοχή, ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα δύναμη που υπάρχει στο Ανατολικό Αιγαίο, που μετράει 45 πλοία του Λιμενικού. Δεύτερον, περίπου 100 άντρες του Λιμενικού μεταβαίνουν σε Χίο και Μυτιλήνη για την επάνδρωση των πλωτών. Τρίτον, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα επανδρώσει και πάλι παλαιά παρατηρητήρια του Στρατού Ξηράς ώστε να ελέγχονται οι ροές από απέναντι. Τέταρτον, ο Στρατός Ξηράς θα παραχωρήσει στο Λιμενικό Σώμα πλωτά για την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Τα πλωτά μέσα θα επανδρωθούν με άνδρες του Λιμενικού και όχι του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς είναι αυστηρά για αστυνόμευση. Ουσιαστικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραχωρεί μέσα στο Λιμενικό, για να μπορέσει να ενισχύσει τη δράση του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καταιγιστικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών.
Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως η συντονισμένη δράση στα θαλάσσια σύνορα δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πως θα φέρει την πλήρη αποτροπή ενός φαινομένου, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Ελλάδας. «Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη και εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», τόνισε με ειλικρίνεια ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος περιέγραψε μια δραματική κατάσταση όσον αφορά τα όρια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου. «Οταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα ασχέτως του πότε θα εκδικαστούν, που πάνε πολύ αργότερα λόγω της δομής της διαδικασίας, και έρχονται χίλιοι, τότε όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι μεγάλο», τόνισε ο ΥΕΘΑ.
Στην εξίσωση πρέπει να προστεθούν και οι συμμαχικές δυνάμεις του Frontex και του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση του Frontex, συζητείται η αύξηση των δυνάμεών του στο Αιγαίο. Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ, εξετάζεται ο εμπλουτισμός της ήδη υφιστάμενης δράσης παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, υπό τη μίνι αρμάδα SNMG-2, στην οποία αυτήν τη στιγμή είναι ενταγμένα κυρίως ελληνικά και τουρκικά πολεμικά.