Παρά την προσπάθεια να ανακουφιστούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αλλοδαπών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με μεταφορές στην ενδοχώρα, το όλο εγχείρημα φαντάζει αδύνατο, αφού η Τουρκία συνεχώς στέλνει βάρκες με κόσμο και το ελληνικό Λιμενικό αδυνατεί να τις αναχαιτίσει τις μαζικές εισροές.
Για κάθε 200 άτομα που αποχωρούν για την ενδοχώρα προστίθενται 1.000. Μόνο από την Δευτέρα έως σήμερα το πρωί έχουν εισέλθει με βάρκες 1.154 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.
Ήδη στην Μόρια διαβιούν περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι παρά τις τελευταίες προσπάθειες μίας μικρής ανακούφισης ύστερα από τα δραματικά γεγονότα της πυρκαγιάς και της εξέγερσης που την διαδέχτηκε.
Για να γίνει εντελώς κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί με τα νησιά αυτή την στιγμή, με μία Τουρκία να θέλει να μας επαναφέρει σε καταστάσεις που θυμίζουν το 2015, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο εισήλθαν 14 μετανάστες, στην Χίο 21 και στην Σάμο 64, την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, στην Λέσβο εισήλθαν 335 μετανάστες, στην Χίο 168 και στην Σάμο 32, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στην Λέσβο εισήλθαν 177 μετανάστες, στην Χίο 38 και στην Σάμο κανείς και σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, έως το πρωί, στην Λέσβο εισήλθαν 191 μετανάστες, στην Χίο 74 και στην Σάμο 40.
Δυστυχώς λοιπόν αν δεν βρεθεί τρόπος να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και δεν βρεθεί τρόπος να ελεγχθούν πράγματι τα θαλάσσια σύνορά μας, το όλο εγχείρημα μεταφοράς κόσμου στην ενδοχώρα προς ανακούφιση των δομών των νησιών θα έχει μόνο πρόσκαιρο χαρακτήρα.
Ίσως ο μονόδρομος να είναι όντως να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου του καθεστώτος ασύλου του κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα που αιτείται ασύλου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών, που ειδικά την τελευταία τετραετία ήταν της τάξεως εισροών μόλις μίας εβδομάδας.