«Ζαλισμένοι από το ποτό» κάποιοι Αθηναίοι «πιάνουν» το τιμόνι του αυτοκινήτου, παρά τους συνεχείς ελέγχους της Τροχαίας και την αυστηροποίηση του ΚΟΚ. Το περασμένο, εορταστικό, διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο 25 και 26 Οκτωβρίου) ήταν ενδεικτικό. Η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε σαφάρι ελέγχων στην Αθήνα, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου των οδηγών που... τρεκλίζουν. Στην εν λόγω ειδική εξόρμηση μετείχε το σύνολο των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και πραγματοποιήθηκε σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, καθώς και κοντά σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια κ.λπ.
Συνολικά, υποβλήθηκαν σε έλεγχο αλκοτέστ 1.919 οδηγοί, εκ των οποίων οι 218 βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Τα ποσοστά μάλιστα του οινοπνεύματος που διαπιστώθηκαν στο αίμα των παραβατών δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αμελητέα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι 14 οδηγοί εμφάνισαν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αλκοόλ πάνω από 0,60 ml/lt. Στην περίπτωση αυτή, ο ΚΟΚ κατατάσσει την παράβαση στην κατηγορία του πλημμελήματος και οι οδηγοί κατευθύνονται στον εισαγγελέα. Συνολικά 51 οδηγοί είχαν πάνω από 0,40 ml/lt αλκοόλ στο αίμα τους, 132 άνω των 0,25 ml/lt. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε 21 οδηγούς ειδικών κατηγοριών (μοτοσικλετιστές, νέοι οδηγοί) που θεωρούνται πιο ευάλωτοι διαπιστώθηκε κατανάλωση αλκοόλ σε επίπεδο άνω των 0,10 ml/lt.
Με κόκκινο πέρασαν 19 οδηγοί, με «πατημένο» το γκάζι «συνελήφθησαν» 204 οδηγοί, χωρίς κράνος 42 δικυκλιστές, χωρίς ζώνη ασφαλείας 22 οδηγοί, ενώ 29 άτομα οδηγούσαν ανασφάλιστο όχημα. Σύμφωνα με τους ελέγχους, με διάθεση... πολυλογίας εντοπίστηκαν 22 οδηγοί που έκαναν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Το περασμένο διήμερο «οδήγησε» σε ακινητοποίηση 228 οχημάτων από την Τροχαία με αφαίρεση 304 πινακίδων κυκλοφορίας, 110 διπλωμάτων και 159 αδειών κυκλοφορίας.
Ενδεικτικά της ανώριμης στάσης πολλών οδηγών είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», σύμφωνα με τα οποία το 17% των οδηγών που συμμετείχαν κατανάλωσε αλκοόλ πριν οδηγήσει ενώ είχε δεσμευθεί για το αντίθετο. Συνολικά 2.500 οδηγοί δεσμεύθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ το βράδυ της ίδιας ημέρας. Από αυτούς ένας στους έξι βρέθηκε, κατόπιν ελέγχου, να έχει καταναλώσει αλκοόλ.
Σε ποσοστό 75% οι οδηγοί που δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους ήταν άνδρες και το υπόλοιπο ποσοστό γυναίκες. Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν από 30 έως 48 ετών. Οι εθελοντές του ινστιτούτου είχαν προτρέψει τους οδηγούς, αν άλλαζαν γνώμη κατά τη διάρκεια της εξόδου τους, να επιλέξουν να πάνε στο σπίτι τους με ταξί ή με κάποιο φίλο τους που δεν θα έκανε χρήση αλκοόλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι περισσότεροι «ασυνεπείς» οδηγοί εντοπίστηκαν στην Αμαλιάδα, στην Ορεστιάδα, στο Ρέθυμνο και στη Φλώρινα. Αντιθέτως, οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ και είχαν αναλάβει την υποχρέωση να είναι οι οδηγοί της παρέας ανήκαν στις πιο νεαρές ηλικίες.