ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της

0

Με τη φράση «Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει σήμερα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα υπό το συνεχιζόμενο και διαρκώς αυξανόμενο βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Αυτό μας επιβάλει μια αυστηρή πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά που υπηρετεί ταυτόχρονα το μείζον αγαθό του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων και της ίδιας της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το μείζον ζήτημα της περιόδου, επί του οποίου κλήθηκε να μιλήσει και να ακούσει τοποθετήσεις μελών της εθνικής αντιπροσωπείας ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αναφορά του κ. Κουμουτσάκου στο στοιχείο της «κόπωσης» τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας έναντι του φαινομένου: «Έχει επέλθει σοβαρή μεταναστευτική κόπωση στις τοπικές κοινωνίες. Και όλοι πρέπει να το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν. Ειδικά στις Βρυξέλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πραγματική αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται ούτε σε λόγους κατανόησης, ούτε μόνον σε οικονομική στήριξη. Δεν είμαστε αγνώμονες. Αλλά αντιμέτωποι με ένα νέο μεταναστευτικό- προσφυγικό κύμα που έρχεται από την Τουρκία, ζητάμε μια πραγματική, έμπρακτη αλληλεγγύη που δεν είναι άλλη από τη δικαιότερη κατανομή του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα ως χώρα σύνορο της Ευρώπης».

Υπό το πρίσμα αυτό, τόνισε: «Κύριε Ύπατε Αρμοστά, στη Λέσβο, στη Σάμο στη Χίο στη Λέρο στην Κω, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που στη μεγάλη κρίση του 2015 - 2016 άνοιξαν, όχι μόνον τα σπίτια, αλλά και τις καρδιές τους για να υποδεχτούν να φιλοξενήσουν και να συνδράμουν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που έφταναν στα ελληνικά ακριτικά νησιά, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα, κλειδώνουν τα σπίτια και - πολύ φοβάμαι- και τις καρδιές τους».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Πώς μπορούν να ερμηνευθούν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι εάν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της Τουρκίας, τότε αυτή θα ανοίξει διάπλατα τις μεταναστευτικές πύλες; Η εμφατική επανάληψη τέτοιων δηλώσεων είναι αφενός μια άμεση απειλή που δηλητηριάζει τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, και αφετέρου αποτελεί αυτή καθ’ εαυτή έναν πολύ ισχυρό παράγοντα προσέλκυσης των ροών. Και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Διότι ακόμα κι αν δεν συμβεί το πλήρες άνοιγμα, δημιουργεί ήδη μια μεγάλη πίεση, η οποία πλέον καταγράφεται - πέραν πάσης αμφιβολίας στη δραματική αύξηση των ροών της τελευταίας περιόδου».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επικείμενη (την προσεχή Δευτέρα) συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η χώρα μας «θα συμμετάσχει στη συζήτηση ενεργά και ουσιαστικά. Με συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε πρόταση για ένα στιβαρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών» είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «Έχουμε διαμορφώσει ήδη - με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, την ομάδα της Ανατολικής Μεσογείου και συνεργαζόμαστε διμερώς και με τα άλλα μεσογειακά κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Μάλτα και η Ιταλία. Η κατεύθυνση των θέσεών μας είναι σαφής. Στη νέα ευρωπαϊκή πολική μετανάστευσης και ασύλου, θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ευθύνης των χωρών της πρώτης εισόδου και αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών που θα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές και δράσεις επιμερισμού του βάρους».

Ο κ. Γκράντι από την πλευρά του παραδέχθηκε το κρίσιμο της κατάστασης των τοπικών κοινωνιών που δέχονται ισχυρές προσφυγικές-μεταναστευτικές πιέσεις. «Πιέζονται οι κάτοικοι, συμφωνώ με την ανάλυση ότι η ανοιχτή διάθεση και φιλοξενία που τους χαρακτήριζε αλλάζει και κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε πολύ δραματικές συνέπειες», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, πάντως, είχε και συγκεκριμένες παρατηρήσεις να κάνει όσον αφορά την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αποδοχής». Πρόσθεσε ότι ζητείται από την Ελλάδα να κάνει πιο αποτελεσματική την διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος πρόσφυγα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ