ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων ηγετών από τον Εβρο

0

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν καθώς η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» διεμήνυσε από τον Έβρο - Οικονομική υποστήριξη 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν

O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Έβρο, χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών». «Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω τη χώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ε.Ε. Κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 απόπειρες εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Θέλω να συγχαρώ Αστυνομία, λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το καθήκον που επιτελούν. Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν», συμπλήρωσε.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: «Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα». «Δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Κάποιοι βολεύτηκαν και άφησαν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, να διαχειριστούν μόνα τους την κατάσταση που επικρατεί» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται, αλλά συζητούν. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρλ Μισέλ: Να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως «εκφράζουμε την υποστήριξη μας στις ενέργειές σας. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ μαζί σας είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα. "Είμαστε μαζί", η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Αναφορικά με τη Συρία, πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για μία διπλωματική, πολιτική λύση. Ο κ. Μπορέλ βρίσκεται στην Άγκυρα για να περάσει το μήνυμα. Την Τετάρτη έχουμε συνάντηση στην Κροατία με τους ΥΠΕΞ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εσάς ώστε να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» κατέληξε.

Οικονομική υποστήριξη 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

«Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη. Είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ και ο Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν από αέρος την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, (από τη μεριά της Τουρκίας) όπου τα τελευταία 24ωρα έχουν συρρεύσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θέλοντας να περάσουν στην Ελλάδα.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/877807995965968/

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ