Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές μετά τις συνεχείς αυξήσεις κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Ο «κόκκινος» συναγερμός που επικρατεί οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα και την Τρίτη, 28 Ιουλίου, τα κρούσματα ήταν 52. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 18 και 11 κρούσματα αντίστοιχα. Και όλα αυτά την ώρα που από το πρωί της Τετάρτης έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους πολίτες σε κλειστούς χώρους όπως εμπορικά καταστήματα και Δημόσιο.
Μάλιστα, νωρίτερα εκδόθηκε εγκύκλιος που σχετίζεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις δημόσιες υπηρεσίες (και από τους υπαλλήλους και από το κοινό). Παράλληλα έγιναν γνωστοί και οι 44 κλάδοι επιχειρήσεων που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Σημειώνεται ότι για το θέμα της χρήσης μάσκας έκανε παρέμβαση και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εξαίρεση για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα.
Κλείσιμο καταστημάτων εάν αυξηθούν τα κρούσματα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά, στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα beach πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου. «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα», συμπλήρωσε η κυρία Κοτανίδου. «Δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξησης του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την ύπαρξη της COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.
Ακόμη, απευθυνόμενη στους νέους ανθρώπους υπογράμμισε ότι «ουδείς είναι άτρωτος από την COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Επιπλέον διευκρίνισε ότι καταγράφονται περισσότερα κρούσματα γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πότε θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
Μετά την ανακοίνωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αυξάνονται οι ειδικοί που ζητούν να γίνει επέκταση του μέτρου σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ έχει μπει και στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.
Έτσι, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. «Η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».
Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη επάρκειας σε μάσκες, ειδικά αν γίνουν υποχρεωτικές ακόμη και στα σχολεία: «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε», ανέφερε η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε, ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε δύο και τρεις μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες» είπε. Επανέλαβε επίσης την ανησυχία των γιατρών για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, καθώς, όπως εξήγησε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 80 με 100 άτομα.
ethnos.gr