ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: Μικρή ανάπαυλα και μετά γκάζι

0

 Ενα «θερμό» φθινόπωρο από πλευράς κινητικότητας για την παραγωγή κυβερνητικού έργου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εβδομαδιαία ανάρτησή του της Κυριακής, με την οποία, επίσης, ανακοίνωσε και μια σύντομη ανάπαυλα για τα κυβερνητικά στελέχη. Και μόνο το αριθμητικό δεδομένο που έδωσε ο πρωθυπουργός, ότι «υλοποιήσαμε το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος», είναι ενδεικτικό. Μέσα σε κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 58%. Η ετεροβαρής κατανομή στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, που αφήνει μόλις το ένα τρίτο του χρόνου για την υλοποίηση περισσοτέρων από τις μισές δεσμεύσεις, εν πολλοίς δικαιολογείται και από το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε ως προεκλογική και για κάποιους μήνες κινήθηκε με άξονα την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές.

«Η συνέχεια έχει επιτάχυνση ρυθμών ώστε να φτάσουμε στο 100% της υλοποίησης, αλλά και εμπλουτισμό του σχεδιασμού μας με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας. Οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες μας σε όλα αυτά τα πεδία θα ξεκινήσουν πια από το φθινόπωρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Φρόντισε, ωστόσο, να στείλει σαφές μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι τα περιθώρια θερινής ραστώνης είναι στενά. Ετσι, αφού μίλησε για λίγες ημέρες ξεκούρασης τον Αύγουστο, πρόσθεσε ότι «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δουλειά μας δεν συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού. Γιατί τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν πάνε διακοπές».

    Μέσα από τις κινήσεις που θα δρομολογηθούν το διάστημα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει και δημοσκοπική ανάταξη.

Στην εσωτερική οργάνωση της κυβέρνησης, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει ένας καταμερισμός «επιφυλακής», ώστε να μη βρεθεί η κυβέρνηση ενώπιον απροόπτων ή αιφνιδιασμού από κάποιο αναπάντεχο γεγονός ή την εκδήλωση κάποιας κρίσης. Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό γραφείο έχουν δοθεί σαφείς εντολές για την προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε από το φθινόπωρο να «τρέξει» η παραγωγή κυβερνητικού έργου με την υλοποίηση των υπόλοιπων δεσμεύσεων στις οποίες αναφέρθηκε.

Πέραν τούτων, έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να προετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους για τη ΔΕΘ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στόχος είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα να συνοδευθεί με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, ενός κεντρικού οράματος για την προοπτική της χώρας. Βεβαίως, επειδή παραδοσιακά η παρουσία στη ΔΕΘ συνοδεύεται με την ανακοίνωση κάποιων παροχών, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι τα περιθώρια δεν είναι πολύ μεγάλα και ήδη είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Φαίνεται ότι αναζητείται φόρμουλα για να δοθεί κάτι και προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, στη δυσαρέσκεια των οποίων αποδόθηκε εν μέρει το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η πτώση των ποσοστών της Ν.Δ.

Μέσα από τις κινήσεις που θα δρομολογηθούν το διάστημα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο η κυβέρνηση θα επιδιώξει και δημοσκοπική ανάταξη. Στόχος είναι μέσα στο φθινόπωρο το ποσοστό της Ν.Δ. να αποτυπωθεί πάνω από το 30%, να δοθεί, δηλαδή, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αποτελεσματικά κινήθηκε για να αλλάξει την εικόνα που έδωσε η κάλπη των ευρωεκλογών.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο μεταδίδεται το μήνυμα ότι είναι πρωτίστως η δουλειά της κυβέρνησης και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα κρίνουν την εικόνα του πολιτικού σκηνικού τους επόμενους μήνες και για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο μήνυμά του στην προοπτική ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων στο σύνολό τους εγκαίρως.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ