ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν από τη Γερμανία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

0

Με το μεταναστευτικό και την επίσκεψή του στην Αυστρία ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Talk Radio. «Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες γιατί το λύσαμε», είπε και πρόσθεσε: «Απασχολεί τη Γερμανία, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί περιορίζεται στα χερσαία σύνορα».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Όσον αφορά στο Λιμενικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους με αυτοθυσία και είναι προσβλητικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνομωσίας για ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους. Η ενεργητική αποτροπή είναι μια αποστολή που πρέπει να επιτελεί το Λιμενικό. Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών».

Η σύσταση για τα κινητά «υπήρχε αλλά δεν εφαρμοζόταν»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τα κινητά τηλέφωνα και την απαγόρευσή τους και τόνισε: «Οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο εθισμός από το κινητό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Και αναφέρομαι στις βιντεοσκοπήσεις ανάρμοστων περιστατικών, μπούλινγκ. Η σύσταση για τα κινητά υπήρχε αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί να την εφαρμόσει. Κάνω έκκληση να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε ως δεύτερη γραμμή άμυνας τα lockers. «Δεν το αποκλείω καθόλου, θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία στα ίδια τα σχολεία, ως πιλοτική εφαρμογή δεν θα είχα αντίρρηση να το κάνουμε, προφανώς απαιτεί μια μεγάλη επένδυση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες οι οποίες είναι σχεδιασμένες να εθίζουν. Αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρωπαϊκής κανονιστικής παρέμβασης.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

«Η κυβέρνηση έχει προσλάβει σχεδόν 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς αντικαθιστούμε αναπληρωτές με μόνιμους. Έχουμε ελάχιστα κενά, η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις αφορά ελάχιστα τμήματα.

Θέλουμε να επεκτείνουμε το ολοήμερο σχολείο για αυτό και εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα στα παιδιά του Δημοτικού, είναι μεγάλη πρόκληση να μην διδάσκονται τα παιδιά μόνο το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Ο εμπλουτισμός του προγράμματος με τα εργαστήρια δεξιοτήτων εκεί προσβλέπει. Ο διαδραστικός πίνακας έχει μπει σε 30.000 τάξεις και θα μπουν σε 36.000 τάξεις έως το τέλος του έτους», σημείωσε.

Για τους εκπαιδευτικούς και τη δυσκολία να βρουν σπίτι είπε ότι οι προσλήψεις τους έγιναν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για τους ένστολους: Όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αυξήσεις που δόθηκαν οι ένστολοι και τις οποίες χαρακτήρισαν μικρές.

«Οποιαδήποτε κίνηση τέτοια έχει κόστος και θα προκαλέσει αντανακλαστικά σε άλλες ομάδες, το ίδιο μπορεί να ισχύει για νοσηλευτές», τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς από πέρσι έχουμε κάνει προσπάθεια να αυξήσουμε τις απολαβές στο δημόσιο, αυξήσαμε τα επιδόματα παιδιών τα επιδόματα θέσης. Κάναμε μια μικρή κίνηση γιατί αυτό άντεχε ο προϋπολογισμός, όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση».

«Είναι ένα ακόμα βήμα κατώτερο ενδεχομένως των προσδοκιών αλλά ενδεικτικό των προθέσεων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους πυροσβέστες είπε ότι: «Δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος, οι πυροσβέστες μας κάνουν μια υπερπροσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Για τη φωτιά στην Αττική τόνισε: «Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Σύντομα θα είμαι στη Βουλή θα απαντήσω σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για να δούμε τι κάναμε καλά και τι όχι».

Για τις στρατιωτικές σχολές: «Έχω συζητήσει το θέμα εκτενώς το θέμα με τον υπουργό Άμυνας και σύντομα θα έχουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές. Μια Belharra κοστίζει 1 δισ. αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη».

newsbeast.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ