ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πληθαίνουν τα δημοσκοπικά καμπανάκια για την κυβέρνηση

0

 Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από το Μαξίμου εστιάζουν στην γρήγορη εφαρμογή όσων έχουν εξαγγελθεί και ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για ένα σχέδιο που θα  ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα 1000 ημερών. Αλλά κοιτούν και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων.

Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείνει σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πάντως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μελετούν με προσοχή τα δημοσκοπικά ευρήματα και εισπράττουν πολλαπλά… μηνύματα. Υπενθυμίζεται εδώ πως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία είχε περάσει κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, καθώς δεν έπιασε το στόχο του 30 % (συγκέντρωσε 28.31 %).

Τα νεότερα δεδομένα

Μία σειρά μετρήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα και δεν αυξάνει τα ποσοστά του. Βέβαια παραμένει μεγάλη η ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  καθώς το ΠΑΣΟΚ κινείται περίπου στα ποσοστά που είχε στις ευρωεκλογές ενώ πτωτική πορεία καταγράφει στις μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

  •     Σύμφωνα με την GPO η Νέα Δημοκρατία είναι στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ  στο 9,3%, το ΚΚΕ στο  8,3%, η Ελληνική Λύση στο 8,1%, η Φωνή Λογικής στο 4,1%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,5%, το κόμμα ΝΙΚΗ στο 2,7% και η Νέα Αριστερά στο 2%.
  •     Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της MRB το ποσοστό της ΝΔ  στην πρόθεση ψήφου είναι στο 21,6% και με την αναγωγή φτάνει το 27.7 %. Και μπορεί η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμένει μεγάλη (το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο στην δημοσκόπηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην τρίτη θέση) ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
  •     Σύμφωνα με την Interview στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 24,2% απάντησε Νέα Δημοκρατία, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13% (στη συγκεκριμένη μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πέμπτη θέση).

Χαμηλές βαθμολογίες σε κρίσιμα ζητήματα

Την ίδια στιγμή καμπανάκι χτύπησε στην κυβέρνηση για το γεγονός πως οι πολίτες βαθμολογούν χαμηλά τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά θεμάτων και ατενίζουν με απαισιοδοξία την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ως προς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την GPO,  το 57,4% τις αποτιμά αρνητικά (και το 39,2% θετικά). Μάλιστα το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (το 33,3% τις κρίνει θετικά), ενώ ποσοστό 65 % απαντά « όχι» ή «μάλλον όχι» στο ερώτημα αν τα μέτρα θα ενισχύσουν  το οικογενειακό εισόδημα.

Παράλληλα σε δημοσκόπηση της MRB στο ερώτημα πως πάνε τα πράγματα στη χώρα το  63,8 % απάντησε «αρκετά/ πολύ κακά». Μάλιστα αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο, καθώς πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν 56.3 %. Αλλά και σε πρόσφατη μέτρηση της Interview το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 19% εκφράζεται θετικά.

«Πονοκέφαλο» στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί και το ό,τι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες για επανασυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα το  ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι κυμαίνεται σύμφωνα με τις μετρήσεις από 11 % έως 16 %. Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο πως σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατευθύνεται σχεδόν ένας στους έξι ψηφοφόρους σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων.

Η επόμενη μέρα

Στην κυβέρνηση «διαβάζουν» το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και επιχειρούν μία αποκωδικοποίηση της κατάστασης. Από τη μία πλευρά εκτιμάται από τους γαλάζιους πως υπάρχει πολιτικός χρόνος για να ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλιών, καθώς δύο κόμματα της αντιπολίτευσης – ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – έχουν το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο εσωτερικό τους (ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές κάλπες). Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν παραγνωρίζεται πως οι πολίτες στις ευρωεκλογές έστειλαν σαφές μήνυμα πως πρέπει να προχωρήσουν  με μεγαλύτερη ταχύτητα μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Την Κυριακή  απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός σημείωσε «δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα και λέω, «ωπ, εδώ έχουμε πρόβλημα, πάμε να αλλάξουμε την πολιτική μας». Ειδικότερα τόνισε  πως η ασκούμενη πολιτική σε ορίζοντα τετραετίας θα αποδώσει προς όφελος των πολιτών,  ενώ επεσήμανε   «και αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το οποίο ενδεχομένως σε μία εκλογική αναμέτρηση όπως οι ευρωεκλογές να εκφράστηκε, αυτό είναι μέρος της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας».

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ