Σε νέα τροχιά φαίνεται να μπαίνει το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα που από το 1983 με πρωτοβουλία της τότε υπ. Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να τα φέρει πίσω στην Αθήνα.
Μπορεί βέβαια ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, να λέει ότι η συμφωνία είναι ακόμη σε κάποια απόσταση, όμως η βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε πως οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο. Συγχρόνως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, όπου συνάντησε και τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει θετικό κλίμα το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, είναι προφανές ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για μία τέτοιου είδους συμφωνία, πράγμα άλλωστε που είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επίσης είναι θετικό το ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τον αρνητισμό προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε λίγες μέρες.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ακούγονται το κλειδί για την όποια συμφωνία είναι οι «εναλλασσόμενες περιοδικές εκθέσεις» στη Μ. Βρετανία. Δηλαδή, να βρεθεί ο τρόπος να δανείζει η χώρα μας σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο με τη μορφή εναλλασσόμενων περιοδικών εκθέσεων.
Ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, σύμβουλος Πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων τόνισε ότι η ορολογία έχει σημασία, καθώς πρόκειται για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή. «Αυτή η προσέγγιση έχει δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, η επανένωση πιθανότατα δεν θα είναι μόνιμη. Υπάρχει το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών για διάστημα 15 έως 30 ετών, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Δεύτερον, μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση από τη Βρετανία ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά».