ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μύθοι, που πρέπει εκ του αποτελέσματος (9/6) να καταρριφτούν

0

Και τι δεν έχει ακουστεί για την ΕΕ, -γελούν και οι πέτρες- από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, στην προσπάθεια μετατροπής του μαύρου σε άσπρο, γιατί τώρα και πάνω από 30 χρόνια, και βλέπουμε και βιώνουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει, αλλά και δεν μπορούν τα κόμματα του κεφαλαίου και όλοι οι υποψήφιοι τους να την εξωραΐσουν.

 Η ΕΕ της «ευημερίας», της «δημοκρατίας», της «αλληλεγγύης», της «ειρήνης», «προστάτης των λαϊκών ελευθεριών» και άλλα, με μικρές παραλλαγές, επαναλαμβάνονται συνεχώς από αστικές πολιτικές δυνάμεις όλου του φάσματος. Πρόκειται για Μύθους, που όμως έχουν καταρριφθεί. Βέβαια, όταν κάποιος γράφει ή λέει κάτι, ταυτόχρονα, κάπου δίνει εξετάσεις.  

Ορισμένοι από αυτούς είναι:


Η ΕΕ της ευημερίας. Στην ΕΕ της «ευημερίας» συμβαίνουν τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα στα Τέμπη, στο Μάτι, στην Εύβοια, στη Μάνδρα και αλλού. Η ΕΕ της «ευημερίας» θεωρεί κόστος τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.                                         Η ΕΕ της «ευημερίας» τσακίζει τους λαούς με επεκτατική και περιοριστική πολιτική, σε ανάπτυξη και κρίση. Σε αυτήν την ΕΕ υπάρχουν 16 εκατ. επίσημα άνεργοι και 95 εκατ. ζουν στο όριο της φτώχειας. Από αυτά το 25% είναι παιδιά κάτω των 18 ετών και το 16% είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η ΕΕ της «ευημερίας» έχει 20.000 λιγότερους νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Ελλάδας σε σχέση με αυτούς που είναι στοιχειωδώς αναγκαίοι για να λειτουργήσουν. Κάθε τρεις μέρες σκοτώνεται και ένας εργαζόμενος, οι επαγγελματικές ασθένειες σαρώνουν.

Στην ΕΕ της «ευημερίας» ο μέσος μισθός για τον εργαζόμενο στην Ελλάδα παραμένει μικρότερος κατά 25% σε σχέση με πριν από το 2009, με αύξηση του πληθωρισμού 21%, ενώ παραμένουν κομμένοι ο 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο, η 13η - 14η σύνταξη.

 

Η ΕΕ της δημοκρατίας. Ενδεικτικά για τις δημοκρατικές «αξίες» της ΕΕ είναι τα παρακάτω:

Σε 10 κράτη - μέλη απαγορεύεται ο συνδικαλισμός. Σε περισσότερα από 15 κράτη ισχύουν μέτρα απαγόρευσης, παραβίασης του δικαιώματος στην απεργία, ενώ σε κάποιες χώρες είναι απαγορευμένα κομμουνιστικά -λαϊκά- σύμβολα και κόμματα.

Με αυτήν την ΕΕ έχουν συνδεθεί εικόνες άγριας καταστολής κινητοποιήσεων, όπως στη Γαλλία του Μακρόν, με μαθητές να είναι γονυπετείς και με δεμένα τα χέρια.

Για την «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης», νομιμοποιείται η παρακολούθηση σε μαζικό και προληπτικό επίπεδο, στοχοποιώντας ειδικά το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, ακόμα και τις ιδέες που ενοχλούν το κεφάλαιο, με το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Οι «τρομονόμοι» διαδέχονται ο ένας τον άλλον και επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ως γνήσια δικτατορία του κεφαλαίου, η ΕΕ παρέχει πλήρη ελευθερία κίνησης στα λόμπι των πολυεθνικών ομίλων και άλλων ισχυρών συμφερόντων. Αποκορύφωμα ήταν το ψήφισμα για την ικανότητα των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο», που «αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Το σύνολο των 705 παρόντων ευρωβουλευτών το ψήφισαν, με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κά.

Η ΕΕ της αλληλεγγύης. Την περίοδο της πανδημίας, την ώρα που λόγω των διαλυμένων συστημάτων Υγείας πέθαιναν εκατομμύρια και στην Ευρώπη, τα κράτη - μέλη ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες μάσκες, ή αργότερα τους αναπνευστήρες, όταν η καπιταλιστική παραγωγή τους δεν επαρκούσε για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Οι όροι των συμβολαίων με τους μονοπωλιακούς φαρμακευτικούς ομίλους για την παρασκευή και κατανομή των εμβολίων, από τη μαζική παραγγελία της ΕΕ, παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό, το ΚΚΕ έχει απαιτήσει πολλές φορές τη δημοσιοποίησή τους, για να μην αποκαλυφθεί ότι πίσω από την «αλληλεγγύη» της ΕΕ κρύβονται μπίζνες δισ. ευρώ με κερδισμένο το κεφάλαιο. Οι καταγγελίες που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας για την επικεφαλής της Κομισιόν - για άλλους λόγους, εσωτερικών ανταγωνισμών - είναι αποκαλυπτικές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, που παρουσιάζεται ως «αλληλεγγύη» των πλουσιότερων προς τα φτωχότερα ευρωπαϊκά κράτη, για να χρηματοδοτούν τις οικονομίες τους με καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές, είναι μνημόνιο των μνημονίων για τους λαούς.

Δείγμα της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» είναι και η πολιτική της σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, με την Μεσόγειο των χιλιάδων νεκρών, την Πύλο, τη Λαμπεντούζα, τη Μελίγια, το αίσχος της Μόριας κ.ά.

Η ΕΕ της ειρήνης. Η ΕΕ, όχι μόνο της ειρήνης δεν είναι, αλλά ένα γεράκι του πολέμου, όπως κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Μαζί με τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, πρωταγωνίστησαν στον «βρώμικο» πόλεμο που διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στο Μάλι κα.

Η ΕΕ σταθερά στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, το συνεχόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και τη γενοκτονία που είναι σε εξέλιξη. Σχεδιάζει και υλοποιεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη.     Το 2022 διατηρούσε τουλάχιστον 17 στρατιωτικο-πολιτικές αποστολές σε 3 ηπείρους.

Με αυτήν την «κανονικότητα», των πολέμων, της φτώχειας, των ταξικών αντιθέσεων που όλο και βαθαίνουν, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν. Βάση, και των παραπάνω, στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα καταδίκης, μήνυμα ελπίδας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.


Στέλιος Αλεξάκης
μέλλος του Τ.Γ. Ρεθύμνου του ΚΚΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ