Κάλπες στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ λέγοντας ότι οι εκλογές θα είναι μια επιλογή του ποιος θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για να δώσει στους ανθρώπους ένα καλύτερο μέλλον.
Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον βασιλιά ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού να διαλύσει το Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ενώ υποσχέθηκε να «αγωνιστεί για κάθε ψήφο» τις επόμενες εβδομάδες.
Η ανακοίνωση έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό να σημειώνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Βρετανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο δύσκολες καταστάσεις από τον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στους Βρετανούς τόνισε μεταξύ άλλων: «Ήρθα στην πρωθυπουργία για να αποκαταστήσω οικονομική σταθερότητα. (...) Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας προχωρά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να καταλήξει: «Το θέμα είναι ποιον εμπιστεύεστε».
Ο ίδιος είπε ότι δίλημμα για τους Βρετανούς έχει να κάνει με έναν πολιτικό που ξέρουν και με έναν πολιτικό που είναι αναξιόπιστος σε μια σαφή αναφορά στον ηγέτη των Εργατικών, που προηγούνται στις δημοκοπήσεις, Κιρ Στάρμερ λέγοντας : «Δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το Εργατικό Κόμμα γιατί δεν ξέρω τι προσφέρουν. Και η αλήθεια είναι ότι ούτε εσείς ξέρετε. Και αυτό γιατί δεν έχουν κανένα σχέδιο.
Δεν υπάρχει τολμηρή δράση. Και ως αποτέλεσμα το μέλλον μπορεί να είναι μόνο αβέβαιο μαζί τους».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σούνακ δήλωσε στους ανώτερους υπουργούς ότι το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί την επόμενη εβδομάδα για να δώσει τη θέση του στην προεκλογική εκστρατεία.
Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού ήρθε μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι ο πληθωρισμός βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) επιβραδύνθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο, από 3,2% τον Μάρτιο.
Είπε ότι αυτό ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο» για τη χώρα, με τον πληθωρισμό να έχει πλέον «επιστρέψει σε φυσιολογικά» επίπεδα.
Το στοίχημα του Σούνακ
Ουσιαστικά ο Σούνακ αποφάσισε να προσπαθήσει να βάλει το χρόνο να δουλέψει υπέρ, αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο.
Ελπίζει ότι μια σχετικά μακρά προεκλογική εκστρατεία και η εστίαση στην ασφάλεια, σε έναν αβέβαιο, όπως τον χαρακτηρίζει, κόσμο - και τα οικονομικά του επιτεύγματα - θα μειώσουν το τεράστιο δημοσκοπικό προβάδισμα που έχουν οι Εργατικοί.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα τεράστιο στοίχημα για τον πρωθυπουργό.
Κανένα κόμμα δεν έχει επιστρέψει ποτέ από μια τόσο δύσκολη δημοσκοπική θέση.
Αλλά ελπίζει ότι οι Εργατικοί και ο Στάρμερ θα καταρρεύσουν όταν κάποιος αρχίζει να βάζει το μικροσκόπιο το πρόγραμμα τους.
Προς το παρόν, οι περισσότεροι στο Ουεστμίνστερ πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν θα αποδώσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκλογές τον Ιούλιο ήταν το 1945.
cnn.gr