ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

0

Σε συμφωνία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα το πράσινο φως πήρες και ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός Καγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Αρμοστή της ΕΕ

Μπορεί το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμφωνίας για τα ευρωπαϊκά κορυφαία πόστα να ήταν πυκνό, η διαδικασία έγκρισης όμως στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ήταν μάλλον σύντομη. Παρά τις ενστάσεις της Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι ηγέτες ενέκριναν τους διορισμούς της φον ντερ Λάιεν, του Κόστα και της Κάλας.

Η Μελόνι, σύμφωνα με πληροφορίες, απείχε για την κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε Κόστα και Κάλας, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν καταψήφισε τη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, υπερψήφισε τον Κόστα και απείχε για την Κάλας.

Το παζάρι για τα ανώτατα αξιώματα ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 23:00, αφού οι «27» έκλεισαν τη συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει... λευκός καπνός, καθώς η Ιταλία της Μελόνι δεν πρόκειται να είναι ένας εύκολος συνομιλητής, μιας κι έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τις διαπραγματεύσεις που δεν την περιελάμβαναν και επιθυμεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτό το Συμβούλιο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για Κόστα και Κάλας, ενώ ακολουθησε και η εγκριση της Φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το Politico η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψήφο για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήθελε να καταψηφίσει την Κάγια Κάλλας και τον Αντόνιο Κόστα.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ